При използване на масла за коса не трябва да се бърза. Основната тайна е продължителен контакт на косата с масла, по време на които успяват да подействат витамини и мастни киселини.

Как да се сдобием с помощта на масла с красива коса? Какво масло е най-подходящо? От какво се прави маслото от репей.

Тайните на красотата от аптеката – рициново масло срещу косопад

Рициновото масло се добива от плодовете на рицина. До неотдавна се използвало като евтино слабително. Сега основно приложение на рициновото е козметичното.

Разхлабващият ефект и полезните за косата качества, се придават от едно и също вещество. Това е рицинолеиновата киселина. В тънкото черво оказва раздразващо действие на неговите стени.

При нанасяне на корените на косата подхранва фоликулите, поддържа се необходимото ниво на рН, стимулира се растежа.

Използването на рициново масло за растеж на косата е тайната на красотата на полска писателка, авторка на иронични дедективски романи.

В няколко книги подробно се описва начинът на употреба на рицина за прекратяване на косопада. Според препоръките на писателката са необходими 2 супени лъжици масло и да се подгрее на водна баня.

След това с помощта на четка за зъби маслото се втрива в корените на косата. Отгоре се слага шапка за душ, а отгоре – хавлия. След 2-3 часа маската се измива с гореща вода.

Ефект не се постига, ако процедурата не се прави редовно. За постоянен е необходимо провеждане на 3-месечен курс. След това за няколко години се забравя за проблеми с косата.

Масло от кокос за по-лесно оформяне

Тайните на красотата на азиатските жени включват използване на кокосово масло за коса и кожа. Маслото се получава с пресоване на месеста част на кокосови орехи.

Ако се използва прясно събрана неподготвена суровина, то пресоването се смята за студено.

Полученото по този начин кокосово масло се маркира като Virgin Cocount Oil. То може да не мирише на нищо, освен кокос.

Студеното пресоване дава възможност да се извлече по-малко от половината от суровината, затова готовият продукт струва скъпо.

По-евтиният метод – горещото пресоване, когато кокосовите орехи, преди да се пресоват, се изсушават на слънце или в печка. Това масло мирише възхитително на кокос, а димът на нюанси от дървесина.

За красивата коса е по-важен не методът на получаване на кокосово масло, а не фактът на очистването. Нерафинираният продукт е с по-наситен цвят, миризма и запазилите се витамини в състава.

Маслото, което се рафинира, обикновено е горещо пресовано, безцветно и на практика напълно липсва миризма.

Деликатното очистване дава възможност да се запази голямото количество витамини и минерални вещества.

За използване за коса трябва да се купува нерафинирано кокосово масло. Добавя се в маски, шампоани, нанася се на връхчетата в чист вид. 5-6 капки на дървена четка за коса, която няколко пъти се прекарва по косата.

Ако желаем да направим маска за корените на косата, за да ускорим растежа и да спрем косопада, то по-добре да вземем рафинирано масло.

Не толкова мазното масло не прави толкова черни точки, не запушва порите и не повишава отделянето на себум. Тези, които възприемат по-остро миризмите, също е добре да избират рафинирано кокосово масло.

Зехтин – витамини в течно злато

Зехтинът е универсална тайна на красотата, която намира приложение като хранителен продукт, така и при външно използване.

Ненаситените мастни киселини на зехтина омега-3 и омега-6 са в оптимално съотношение и са допълнени с витамин Е във висока концентрация.

Най-доброто масло се получава чрез пресоване на прясно събрани маслини и са с марка Extra Virgin.

Зехтинът за коса по-често се използва не в чист вид, а в състава на различни маски. Оформянето на косата не става по-лесно. Но ако е прекалено суха след дълго излагане на слънце или през зимата от отоплителните уреди, то нанасянето на зехтин може да я реанимира.

Методът за нанасяне е лесен, топло масло се втрива по дължината на косата, избягва се попадане на корените. Следва кичурите да се загреят със сешоар и да се сложи шапка.

След час зехтинът се измива, но ако косата е много суха, то може да се остави и за цяла нощ.