Такива може да са съвсем нормални и са далеч от образите, изпълнени клишета в киното. Но все пак е добре да знаем как да ги разпознаваме и да бъдем по-наблюдателни.

Повечето хора си мислят, че психопатът е маниак, или човек, който твърде бурно изразява емоциите си. Всъщност е доста по-сложно.

Психопатите може да са сред нас - как да ги разпознаваме

Психопатът може да изглежда напълно нормално, дори и да е обаятелен. И далеч невинаги неговото поведение е асоциално, напротив, може да бъде уважаван и успешен професионалист. Повечето психопати изглеждат и леко безстрашни, без смелост трудно може да се постигне успех?

Същевременно се проявяват и черти като снижена способност към състрадание, разкаяние, предпочита лъжите, показва признаци на егоцентризъм. 

Този набор от качества превръща психопата в безжалостен манипулатор. Затова е толкова трудно да се определи какво се случва пред него – очарователен човек, с упорит труд достигнал кариерни висоти, или пък коварен интригант, който в случая може да се разправи с всеки без съжаление.

Последните изследвания ни дават няколко подсказки.

Предпочита нощта

Според изследване, публикувано от австралийски учени през 2013 г., психопатите са по-често сови, тоест си лягат късно, отколкото чучулиги. Този извод е направен за всички представители на т.нар. тъмна триада.

Към тази триада се отнасят и хората, които се определят като нарциси и почитатели на макиавелизма.

Представителите на тъмната триада, както и много други хищници, предпочитат нощта, когато другите спят и стават по-беззащитни.

Не се прозяват

Заразителността при повръщане е свързана с емпатия. Но психопатите, не са склонни да съчувстват на другите, или поне в повечето случаи. Затова е малко вероятно да започнат да се прозяват вследствие на нещо.

Американско изследване, проведено през 2015 г., напълно потвърждава това.

Обича горчиво

Психопатите и садистите обичат да ядат горчива храна. Особено джин с тоник, силно черно кафе, горчив шоколад, броколи, зеле, и дори силна бира, тоест с по-високо алкохолно съдържание.

Пристрастяването към горчивата храна може да е свързано с макиавелизъм, нарцисизъм и садизъм, агресия и други противообществени черти на характера.

Учените предполагат, че причина за това е следното. Еволюционно повечето хора не търпят горчивият вкус, защото в природата голяма част от отровните растения или нещата, които не стават за ядене са горчиви.

Психопатите обаче се отличават от болшинството – те могат да ядат не особено вкусна храна, за да разнообразят своите усещания, дори и тази храна да не е полезна за тях.

Същевременно общителните, приятните и уравновесените хора, напротив, подхранват неприязън към горчивия вкус.

По-лесно е да се определи дали един човек е психопат по това как се отнася със сервитьора в ресторанта, а не по храната, която поръчва.

Прави си много селфита

Хората, които обичат селфи, са общителни и желаят да споделят своите впечатления с околните, а истинските психопати се срамуват от своята външност. Но това невинаги е така.

Изследване на психолозите Джени Фокс и Маргарет Руни от Университета Охайо открива връзка между желанието през цялото време да се правят селфита и склонност към макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия.

Участниците в експеримента, за които се подозирало психопатично разстройство, прекарвали повече време в социалните мрежи, отколкото другите, и по-често се снимали.

В експеримента обаче участвали само мъже на възраст от 18 до 40 години, затова девойките могат да продължат да си правят съблазнителни снимки, тъй като са извън подозрение.

Обича да се забавлява

На психопатите постоянно им е скучно, и са готови на всичко, за да се справят със скуката. Някои от тях са убивали млади жени само заради самото развлечение.

Дори и психопатът да не е убиец, все пак жадува да направи нещо гадно – на такива хора не им стигат адреналина и ярките емоции, а да получават удоволствие от прости, ежедневни радости, те не са способни

Нервната система на психопата е устроена така, че е необходимо просто постоянно да продължава да прави вълнуващи, завладяващи неща, за да се чувства нормално и да поддържа желаното ниво на възбуда.