За съжаление, животът ни е изпълнен със стрес, който често е непредсказуем, а това означава и неконтролируем.

Най-простият пример за това са честите обновления на операционната система. Майкрософт постоянно пускат нови версии на Уиндоус, останалите програми също често се обновяват.

Най-новото невинаги е най-доброто

Повечето от нас предполагат, че най-новото винаги е най-доброто. Без да се обсъжда това твърдение, да обърнем внимание, че новите версии на програмите обикновено са и с нов интерфейс.

За да изпълним най-просто действие – например, да изключим компютъра, се налага да търсим и да натискаме съвсем други иконки, да разглеждаме съвсем различно меню, пунктовете на което имат и съвсем други названия.

Хората се налага да се сблъскват с непредсказуема новост, тоест да изпитват стрес. Това е най-простият пример за сравнително лек стрес. Работещият човек се подлага на доста по-силни стресови въздействия, заради, например, непредсказуеми кадрови решения на началството.

Непредсказуемите събития е трудно се избегнат, човек може да запази душевно равновесие. Универсалният метод, който ни помага в това, е изместена активност.

Смяна на фокуса помага за справяне със стреса

Изместена е тази активност, която е насочена не към удовлетворяване на актуалните потребност – това е невъзможно, тъй като ситуацията е неконтролируема, а всяка друга. Най-важното да има някаква активност.

В експеримента проведен с мишки, гризачите били обездвижени за 30 минути, като им вързали лапите. Това предизвиквало силен стрес у животните.

На половината от тях давали в зъбите дървена пръчка, която гризели по време на експеримента. При тези гризачи в сравнение с тези, на които нямали клечки, проявленията на стрес били доста по-слабо изразени.

При наказание бой с камшик в устата на престъпника също слагали кожен турникет, в противен случай извършителят на престъплението си прегризвал езика.

Психическо облекчение носи всяка изместена активност. В експерименти с хора, на които показвали филми с ужасни сцени, следите от такова въздействие били значително по-слаби при тези, на които след киното давали 15 минути да си поиграят на тетрис.

Впрочем, човечеството отдавна е открило този метод – изместената активност или смяна на фокуса, е спасение от пагубните за психиката следствия от неконтролируемостта.

Това хоби е занимание, което не е свързано с работата, която в определен момент започва да ни отегчава.

Създаването на колекции, в рамките на които човек става специалист, да кажем по старинни ютии, му помага да живее, въпреки скучните, досадни задължения в работата.

Хоби или повече грижа са домашните любимци

Разбира се, домашните любимци могат да се определят като хоби. Когато милото дете се превърне в гаден тийнейджър, човек си взема куче.

Ако има много грижи покрай него, може да си вземе морски свинчета, да ги наблюдава, да чете за тях и да общува с други любители.

Често функциите на домашен любимец се изпълняват от автомобила. Неслучайно на английски език местоименията „she” и he се използват само по отношение на хората и на собствената кола.

Когато човек се превърне в фен на своя отбор – това е изместена активност. Може да се прояви под форма на религиозност, което се наблюдава сред емигранти, когато много от тях стават не просто религиозни, а прекалено набожни.

Начинът на живот също може да е изместена активност. Например, има групи хора, които се определят като оцеляващи - сървайвъри. Насочват цялата своя свободна енергия към подготовката на предстояща глобална катастрофа.

Трупат запаси, учат се да се хранят със сурови растения и изобщо да оцеляват сред дивата природа. Вманиачаването по спазване на диета обикновено не е грижа за собственото здраве, а метод за психическа защита – проявление на изместената активност.

Чувствайки, че сме оказали в неконтролируема ситуация и това ни потиска психически, в никакъв случай не трябва да лежим на дивана, да очакваме, когато всичко се промени от само себе си.

Станете и за начало направете основно почистване на апартамента, това ще измести фокуса от стреса, тъй като умът ни ще е напълно ангажиран с дейности като миене, измитане, проветряване.

Почистването на дома ще е като терапия, която може да ни откъсне от неконтролируемия стрес, който ни е завладял.