„Бързо отслабване”, „Сваляне на 25 кг за 5 дни” – тези и други призиви са много разпространени из онлайн пространството, а още по-тъжно е, че се намира, които да ги следват. 

Наднорменото тегло сякаш незабележимо полепва по най-апетитните части на тялото и по никакъв начин не желае да се махне оттам. А това принуждава много хора да търсят оперативни начини за справяне с излишните килограми. Това в никакъв случай не трябва да се прави.

Какво НЕ трябва да правим за отслабване

Гладуване и спазване на строга диета

Това е първото, което идва на ум на тези, които само за час решават да се превърнат от жени с пищни форми в кльощави дами.

Сякаш няма нищо по-лесно – гладуване седмица, на зеленчукови салати 10 дни и желаните форми ще бъдат постигнати, а ненавижданите мастни отлагания ще изчезнат завинаги.

Мазнините ту изчезват ту отново да се връщат, а на мястото им идват понижена работоспособност, световъртеж, слабост и апатия. И сякаш тези мъчения са били напразни.

Веднага щом човек се върне към обичайния начин на живот, наднормените килограми отново се завръщат в компанията на нови.

Строгите диети никога не са водили до положителен резултат. Възможно е да се разглеждат само като спешна помощ, но тогава е по-добре да се придържаме към разтоварващите дни, в които да ядем каквото си поискаме.

Рязкото намаляване на калоричността на храненето води само до съпротива от страна на собствения организъм, който преминава в режим на мобилизация. И започва да натрупва енергия за запас.

Гладуването и прием на големи количества фибри в сурова форма може да предизвика хранителни нарушения, а също и да стане причина за развитие на гастрит и на язва.

Хранителни добавки за отслабване

Броят на смъртните случаи от прием на хранителни добавки за отслабване постоянно нараства. Сред жертвите има и много известни личности, заради което има и широко огласяване.

Желаещите да се сдобият с желаните форми с помощта на хранителни добавки не намаляват. Най-добрият вариант е човек да попадне на плацебо хапче, което не съдържа на практика нищо, каквито са и повечето хранителни добавки.

След серия от проучвания се установи, че 99% от хранителните добавки са ефективни, толкова колкото и плацебото.

Останалият процент се състои от препарати с определено действие, което за някои се оказва фатално.

Всевъзможните слабителни, диуретици, тонизиращи препарати не минават през никакви изпитвания, не получават никакви сертификати за качество и не се контролират от органите – от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Техният състав лежи изцяло на съвестта на производителя, основната цел е по-голяма печалба. Дори и да е напълно натурален, не е известно как организмът ще реагира на съставките.

Възможно е да се случи всичко – от анафилактичен шок до спиране на сърцето, тъй като безобидни билки от типа на звъничето да имат множество странични ефекти.

Прочистване преди диета

Днес за прочистване от шлаки и токсини знаят, дори и децата. Поелите по пътя към отслабването хора, го смятат за мисия невъзможна, ако предварително не са се прочистили. Добре е и ако в борбата за вътрешна чистота, се направят няколко клизми. Възможно е това да бъде от полза.

Ако всичко това обаче се комбинира с многодневно гладуване заедно със серия ежедневни клизми, приемат се средства откровено опасни за здравето, например, сода или сол в огромни количества, лимонов сок, алое, активен въглен.

След такава прочистваща диета е възможно да си докараме „дисбактериоза”, гастрит, язва на стомаха, проблеми с изхождането.

Излишно натоварване на организма

Много хора от трайно заседнал начин на живот изведнъж решават, че ще отслабнат. Стават от стола и решават да си върнат всичко, което са изпуснали за дълги години заседнал начин на живот.

Принципът във фитнеса „без болка, няма ефект” не е най-доброто решение за човек, чиито мускули са атрофирали и не са подготвени за по-голямо физическо натоварване.

Дори подобно поведение може да предизвика травма, която да стане повод за дълга раздяла с мечтата за стройна фигура.