Днес масово се използват смрартфони, лаптопи и други електронни устройства. Всички ние по-рядко четем хартиени книги, пишем на лист и на тетрадка, предпочитаме да четем на екрана и да набираме текст на клавиатура.

В някои европейски държави в училищата вече не учат децата да пишат. Малчуганите още от първи клас са на компютри и таблети.

Писането на ръка съвсем не е отживелица, а е един от най-полезните навици. В Международния ден на грамотността ви предлагаме няколко основателни причини, поради които е необходимо по-често да използваме моливи, химикали и други средства за писане на ръка.

Защо да пишем на ръка по-често

Предотвратяване стареене на мозъка

За тези, които редовно пишат на ръка, е по-малко вероятно да се разболеят от Алцхаймер. „Ръчната” работа развива фината моторика при децата и помага за удължаване на младостта на мозъка при възрастните.

Невролог от Университета Дюк сравнява писането на ръка с упражнения, запазващи остротата на ума. Химикалът стимулира мисленето, което се потвърждава и на ядрено-магнитен резонанс. 

Според професор от Вашингтонския университет писането на ръка спомага за по-добро усвояване на информация и въздейства благоприятно на паметта.

Намаляване на нивата на хормона на стреса

Писането на ръка е и с терапевтичен ефект. До този извод стигат от Окландския университет в Нова Зеландия.

На участниците в експериментална група направили миниатюрни надрези на кожата, след което наблюдавали как заздравяват раните.

50% на мъжете и жените в периода на възстановяване си водели дневници със записки за ежедневния живот. След 11 дни при 76% от доброволците от тази група порязванията заздравели напълно.

Във втората част на групата възстановяването преминало успешно само при 42%. От Окландския университет стигат до извода, че писането на ръка помогнало за понижаване на нивата на хормона на стреса, кортизол.

А това влияе на функционирането на имунната система – прекалено високите стойности на хормона потискат защититните функции на тялото, което способства за намаляване на съпротивителните му сили към инфекции. 

Писането на ръка – това е още и възможност да проявим своята индивидуалност. Оказва се, че на света не могат да се намерят двама души с еднакъв почерк.

Характерът на писането на буквите е индивидуален, както и отпечатъците от пръстите. Този факт е потвърден от изследвания, проведени в Университета на щата Бъфало. Анализиран е почеркът на 1500 участници в експеримента с помощта на компютър по 11 параметри.

Например, по размер и наклон на буквите. При изучаването на информацията се установява, че всеки човек си създава свой стил на писане, и не се откриват еднакво написани едни и същи букви при двама души.

Подобряване на паметта

Училищните и студентските години потвърждават, че записаната на ръка информация по-лесно и по-бързо се запомня.

Това се случва, защото при писане веднага на ръка се формира основна мисъл в изречение, отсява се всичко излишно и едновременно с това данните се структурират в мозъка.

Писането на клавиатура помага за по-подробно конспектиране на текстове, но процесът на запомняне се повлиява неблагоприятно.

Повишаване на скоростта на четене

Преходът от писане на ръка към компютър може да доведе до влошаване на координацията на движенията, и по-точно на фината моторика.

Също хората, които по-често пишат текст на клавиатура, по-трудно четат. Специалисти от Университета Ставангер в Норвегия стигат до извода, че тези, които пишат бързо на ръка, четат и по-бързо.

Писането на ръка задейства участък на мозъка, отговарящ за разпознаването на говора и за самото формиране на думите от букви.

Центърът на Брок е по-добре развит при едни хора, и по-слабо при други. Редовното писане с химикал или с молив способства за неговото развитие. С тренировките следва да се започне още от ранно детство.

Развитие на говорни и комуникативни способности

Още през 2009 г. психолози от Вашингтонския университет установяват взаимовръзка между писането на ръка и богатството на устната реч.

Писалите есе на ръка, задача, която психолозите поставили, използвали по-сложни думи, и текстът бил по-добре написан. Неслучайно много писатели не смятат да преминават към набиране на текст на компютър, дори и днес. Използването на химикал помага за съсредоточаване върху създаваното произведение.