Най-вероятно ще си помислите, че употребата на новосъздадения препарат е нелегална, тъй като звучи нереалистично да е с толкова пъти по-мощно от морфина.

Смята се, че се произвежда в лаборатории в Китай и се продава онлайн от дистрибутори. Твърди се, че е 10 000 пъти по-силно от морфина, което пък е установено в лаборатории в САЩ и Австралия.

Предполага се, че това е синтетичен опиат, подобен на хероина, но много по-силен - W-18 е непроследим в кръвта и урината, защото към момента няма създадени тестове, които да установяват наличието на лекарството.

Всеки път, когато този препарат започне да се пласира по улиците, се регистрират смъртни случаи, отбелязват съдебен лекар от Сакраменто, щата Калифорния.

За първи път препаратът е разработен в Университета на Алберта, Канада, преди повече от 3 десетилетия. W-18 първоначално е било предназначено да бъде по-малко ефективно, но в малка степен предизвикващо пристрастяване болкоуспокояващо.

Според медии в САЩ формулата е патентована в САЩ и Канада през 1984-та година, но поради невероятно силно въздействие, никоя фармацевтична компания не си позволява да го пусне на пазара, и така потъва в забрава.

Но китайски химик се сдобива със синтетичния опиат, като го смятал за потенциално лечение, за тази цел трябвало да измени молекулата му, за да го направи по-малко токсичен и същевременно да запази ниската му цена.

Първите сигнали, че W-18 е излязло от забвението, в което било десетилетия, се появяват през 2015-та в Канада, когато полицията при операция за залавяне на наркотици открива и отнема 110 хапчета, които съдържат веществото.

Препаратът е сравняват с фентанил – новосъздаден опиат, който се свързва с 655 смъртни случая в Канада между 2009-та и 2014-та година, с изключение на W-18, който е 100 пъти по-силен.

Швеция прие законодателни поправки, с които употребата и притежанието на този препарат ангажира наказателна отговорност. В САЩ и Австралия обаче не са приети подобни мерки и отговорните институции търсят други начини за справяне с възникналия проблем.

Към момента обаче не е известно как това вещество действа на човека, дали предизвиква пристрастяване, или какви други странични ефекти е възможно да има. Всъщност, макар и експертите да са изчислили неговата ефикасност в сравнение с хероина и фентанила, реалността е, че към момента няма никакви подходящи научни данни, тъй като са от далечната 80-та година.

Няма налични данни за абсорбцията, разпределението в различните тъкани или екскрецията. Не е известно кои са специфичните рецептори на W-18, как въздейства на отделните тъкани. Няма годна информация за страничните ефекти на веществото.

От гореизложеното става ясно, че това съвсем не е китайско лекарство, а китайски химик просто се е възползвал от някои пропуски в законодателната база на Поднебесната империя и си го е набавил.

Засега обаче твърденията на властите на различните държави си противоречат, а и самият факт, че САЩ и Австралия все още не са забранили употребата му официално означава, че може би не се и налага.

Макар че неизвестните около употребата му са много и подходът на шведските власти да го забранят е по-разумен, докато се провеждат научните изследвания, чиято цел е да установят дали ще е възможно препаратът да се използва като обезболяващо в много тежки случаи.