Може и да не подозирате, но зад някои капризи се крият сериозни психически разстройства, налагащи консултация с психотерапевт.

1. Паруреза – страх от уриниране сред хора

Днес на повечето от нас ни се налага да бъдем дълго време на оживени места. Работа, търговски комплекси, културни центрове и други места с голямо струпване на хора.

Изхождайки от тези обстоятелства, на нас ни се налага да ходим често до тоалетна извън дома. Но ако човек страда от разстройството паруреза, то на практика е лишен от възможността да посети обществена тоалетна.

Невъзможността от уриниране е обусловена от страх от странични хора. От само тази мисъл актът на уринирането се блокира. В най-тежките случаи човек може да се облекчи само у дома, когато е напълно сам.

Според статистиката от пауреза страдат около 7% от хората, като преобладаващата част от тях са мъже.

2. Онихофагия – гризане на нокти

Отдавна вече призната за психическо разстройство. Неконтролируемото гризане на нокти най-често се среща при деца и тийнейджъри до 18 години. В повечето случаи този проблем засяга жените.

Онихофагията е причина не само за проблеми със социализацията на човека, но също може да стане причина за инфекциозни заболявания, тъй като при гризането на ноктите в устната кухина попадат патогенни бактерии.

3. Алекситимия – затруднения при изразяването на собствените емоции

Широко разспространено отклонение, от което в различна степен страдат от 8-10% мъжете. Основен признак е неспособността ясно да се осъзнават и да се изразяват с думи собствените емоции.

Според статистиката около 70% от оплакванията на жените за дебелоочие и безчувственост на техните мъже могат да бъдат обяснени с наличието на това нарушение.

Мъжете, страдащи от алекситимия, обикновено имат слабо развито въображение. Те изпитват затруднение при общуването с противоположния пол, често не могат дълго време да създадат семейство, в работата се считат за твърде назадничави и неинициативни.

4. Мизофония – непоносимост към звуците

Ревът на бебе или звукът, който се получава от удар на вилица по чинията биха подразнили почти всички нас. Това е напълно нормална реакция на подобен род звуци.

Но хората, страдащи от мизофония, могат просто да изпаднат в истерия от напълно обичайни звуци. Например, това може да бъде поглъщане, кашляне, кихане, дори дишане, а понякога и на хрупането при дъвчене.

И тук не става въпрос за раздразнителност на човека. При мизофония звуците се възприемат болезнено. В повечето случаи хората, страдащи от мизофония, са обречени на самота, тъй като не могат да живеят с други хора.

5. Синдромът на неподчинението

Навярно във вашия колектив има служител, който по-често от останалите влиза в конфликти с ръководството, а всички нареждания отгоре, дори най-рационалните и благоприятните за служителите, той възприема с голяма критика.

Неволно можете да си помислите, че този човек е обикновен неудачник.

Но това не е задължително. Ако видите, че обикновено той се държи достатъчно сдържано и вежливо, то най-вероятно той има опозиционно разстройство на неподчинението.

Това е доста често разпространено отклонение, което често се среща при децата – до 20% от случаите. Но обикновено се смята за нещо напълно нормално и отшумява с годините.

Дори може да се възприеме като положително в детска възраст, тъй като помага на детето да изгради характер и да защитава мнението си.