Острият инфаркт на миокарда и исхемичният инсулт – това са 2 изключително сериозни проблема, които ежедневно отнемат хиляди човешки животи по целия свят.

Въпреки постижения на съвременната наука, смъртността от тези заболявания остава на високо ниво.

Но това не е все пак толкова трагично, тъй като за борба с главната причина за инфаркта и инсулта – повишеното тромбообразуване – формиране на тромби в лумена на кръвоносните съдове на сърцето и главния мозък, са синтезирани ефективни и мощни лекарства от групата на тромболитиците.

Що за препарати са това, кога и при какви ситуации лекарите ги използват?

Тромболитици – лекарства за борба с тромбите

Тези средства са пробив в медицинската наука, тъй като притежават свойството напълно да разтворят тромба, който запушва лумена на кръвоносния съд.

Затова и са ефективни в острия стадий на инфаркта на миокарда, исхемичния инсулт или остра тромбоза на различни кръвоносни съдове – долни, горни крайници, червата и др.

Днес съществуват няколко генерации тромболитици и всяка следваща е с по-мощен ефект. Още в края на миналия век и в началото на този тромболизата се е провеждала с лекарства, които се наричат Стрептокиназа и Урокиназа, и се отнасят към първата генерация.

Днес също се използват при липса на по-съвременни средства при инфаркт на миокарда, тъй като тяхната ефективност не предизвиква въпроси. Но при исхемичен инсулт Стрептокиназа не се използва.

Препаратите от втората генерация – Алтеплаза и Проурокиназа, притежават по-изразен ефект що се отнася до разтварянето на тромбите.

Широко се използват за оказване на неотложна помощ при различни тромбози, и днес влизат във всички стандарти.

Тромболитиците, които се отнасят към 3-то поколение – Тенектеплаза и Ретаплаза, това са най-съвременните препарати, но цената на първото силно ограничава неговата употреба у нас.

Естествено тези лекарства не могат да се закупят от обикновена аптека, тъй като се прилагат единствено от лекари, които имат опит и квалификация в провеждането на тромболизиса, така наричат процеса на разтваряне на тромбите с медикаменти.

Към тях се отнасят лекарите от спешна помощ, работещи в кардиологичните бригади, анестезиолози-реаниматолози и прочие тежки специалисти.

Тези препарати съществуват единствено като разтвори за вътревенозно въвеждане, тромболитиците под формата на таблетки или за местно приложение няма.

Днес болшинството от медицинските екипи, които оказват неотложна помощ при инсулт и инфаркт, са снабдени с такива лекарства и са обучени за правилното им използване.

С какво може да се усложни лечението с тромболитици?

Тромболизисът е много сложна процедура, която изисква ясно разчитане на дозите и внимателност при прилагането на лекарството. Тъй като препаратът попада в кръвоносните съдове и се разнася из целия организъм.

Той притежава способността да разтваря тромбите вътре в кръвоносните съдове, но понякога може да стане причина за силно кръвотечение – при неправилен избор на дозата или особености на организма на самия пациент.

Затова и преди въвеждането на лекарството лекарят беседва с болния, ако се намира в съзнание и може да отговаря на въпроси, и с неговите роднини, има ли причини, поради които тромболитиците могат да са противопоказни.

Абсолютни противопоказания за провеждане на тромболизис са наличие в недалечното минало на кръвотечения, язвена болест, хеморагичен инсулт, операции, раждане и др.

Ако на болния вече е проведена тромболиза и са възникнали усложнения към определен препарат, то за лекаря тази информация е важна.