Закуската трябва да бъде правилна. Употребата на някои храни на гладно се отразява изключително неблагоприятно на храносмилателната система. Самочувствието на човек зависи от това как той се храни.

Най-важното дневно хранене се смята, че е закуската, поради това е нужно с особено внимание да се избират продуктите, които човек се кани да яде на гладно.

Когато стомахът е празен след много голям интервал между храненията, някои хранителни продукти е възможно да въздействат неблагоприятно на стомашно-чревния тракт.

Системната употреба на такива храни от сутринта може да доведе до повишено образуване на газове, раздразнение на стомашната лигавица, гастрит и други нарушения. Затова ще посочим какви хранителни продукти не следва да употребяваме на празен стомах.

1. Студени напитки

След 7-8 часа сън на човешкия организъм са му необходими течности, тъй като за този период е успял да отдели немалко количество влага. Човек може да пие сутрин и дори това е необходимо, тъй като чаша вода позволява да се „загрее“ стомашно-чревният тракт преди приема на закуската.

Въпреки това не следва да се пият твърде студени напитки, тъй като в такъв случай човек рискува да получи раздразнение на лигавицата на стомаха и червата.

Ако човек има диагностицирани хронични заболявания на храносмилателния тракт, тъй като студените напитки могат да станат причина за тяхното обостряне.

Освен това течностите с ниска температура водят до свиване на кръвоносните съдове на стомаха и до влошаване на локалното кръвообращение, което понижава ефективността на храносмителните процеси.

Дори и да ви е много топло, пийте вода със стайна температура или леко прохладна. Също така не следва да се пият течности наведнъж. Добре приемът на вода да се разтегли в рамките на няколко минути, на малки глътки.

2. Печени хлебни изделия

В ранните сутрешни часове се въздържайте от употребата на печени хлебни изделия. Съдържащите се в тях дрожди способстват за образуването на газове в стомаха, което води до подуване и в резултат на това до неприятни усещания. Ако не можете без хлебни изделия сутрин, се старайте да употребявате такива, направени от тесто без дрожди.

3. Кафе

За повечето от нас утрото започва с чаша кафе и за съжаление освен тази кофеинова напитка за закуска нищо друго не се приема.

Почитателите на сутрешното кафе е необходимо да знаят, че съдържащият се в ароматната напитка кофеин при попадане в стомаха води до раздразнение на лигавиците, вследствие на което се повишава секрецията на стомашен сок.

Освен това, ако освен кафе нищо друго не се употребява, то стомашната солна киселина ще започне да разяжда тъканите на този орган, като по този е възможно развитието на гастрит.

Освен това кафето съдържат вещества, които му придават горчив вкус и именно те са причина ароматната напитка да притежава жлъчегонни свойства. Чрез пиенето на кафе сутрин се предизвиква безполезно отделяне на жлъчна течност от жлъчния мехур.

4. Захарни изделия

Добре е човек е да привикне да не употребява сладки неща на празен стомах. Това е начин за предпазване от сериозни нарушения на обмяната на вещества, включително и от захарен диабет.

Това се дължи на факта, че когато голямо количество захар попадне в стомаха, то панкреасът не е в състояние да се справи с такова натоварване и се претоварва. Голямото количество инсулин бързо нормализира нивата на инсулина в кръвта, след което човек усеща слабост и апатия.