Смартфоните днес не са просто устройство за комуникация. Не е достатъчно вече да ги наричаме умни телефони, те могат да са много повече.

Например, сутрин да ви събудят в най-подходящия момент, който програма определя самостоятелно, да се провери състоянието на стопанина, да се оцени нивото на стрес по гласа и риска за здравето според показателите и да ни предложи да си запишем час при лекар. И всичко това е достатъчно днес.

Всеки ден държим в ръцете си най-мощния инструмент за управление на собственото здраве. Камери, акселерометри, изчислителни възможности и достъп до Интернет превръщат смартфона в микроскоп, детектор за треперене и анализатор на състава на кръвта.

За смартфоните съществуват датчици, за да се анализират увреждания на кожата, да откриват депресия, болест на Алцхаймер, COVID-19, да правят спермограма и ЕКГ, без да се излиза от дома. Запознайте се – смартфонът като проводник в света на цифровата медицина. Какво може?

Какво може да ни покаже за здравето смартфона

Фитнес приложения

Да започнем с най-простото и обичайното – оценки на нивото на активност по показателите на датчиците на движение, разчет на изразходените калории и напомняния,  че е време да станем от стола.

Защо е това – това също е част от грижите за здравето?

Проблемът не е само в отслабването – при всеки четвърти възрастен, според оценки на СЗО, се наблюдава недостиг на физическа активност. Това означава, че е повишен рискът от захарен диабет и затлъстяване и от сърдечно-съдови заболявания.

Само до проследяване на активността фитнес приложенията на смартфоните не са ограничени – те оценяват как спим. Интелектуалните функции помагат за установяване на неправилните навици на сън и коригирането им. А също така да се открият риск от понижаване на имунната защита и болестта на Алцхаймер – те също проявяват както спят.

Анализ на ниво на хемоглобин

Неинвазивните технологии на оценка на нивото на хемоглобин са достъпни за всички – достатъчно е да се погледне цвета на долния вътрешен край на клепача.

При норма то е розов – заради изпълване на микросъдовата структура. При анемия цветът се губи и избледнява. За потвърждаване на подозренията за ниското количество хемоглобин е нужно изследване на кръвта.

Учените от САЩ вече са разработили приложение за смартфон, което оценява изображенията на вътрешния клепач и определя нивата на хемоглобин с точност, приближена до лабораторни изследвания. И всичко това е просто по снимка.

Кислород в кръвта

За необходимост на оценка на нивата на кислород в кръвта широко се коментира във връзка с COVID-19 и оксиметрите станаха толкова търсени, че цените рязко скочиха и изчезнаха от пазара.

Насищането с кислород е необходимо да се проследи и при други заболявания, особено в сезона на грипа и острите вирусни инфекции.

За да не се харчи за купуване на специални прибори, някои смартфони имат вградени датчици за пулсоксиметрия.

За другите телефони има приложения, които помагат за сходни функции по данните от камерата.

Сред експертите показанията на тези датчици повдигат въпроси относно точността на диагностиката.

По време на епидемията от коронавирус, нещо позитивно, което донесе, е това, че се появяват по-чувствителни рецептори, които разработчиците планират да вградят в новите модели на смартфоните.

Термометър, който винаги е с теб

Най-простият и обичаен за всички биомаркер – температурата на тялото – досега смартфон не е можел да я измери. Множество сложни функции на тези джаджи се оказват много по-достъпни, отколкото оценката на този прост параметър.

Причините са били две – неподходящ дизайн и отделяне на топлина от самия смартфон по време на работа.

Компанията Самсунг опитва да вгради преди години термометър в смартфона, но в крайна сметка се оказва, че е твърде сложно.

Инженерите на Huawei се оказват по-изобретателни – в Китай вече се продава нов модел на Honor, който е снабден с инфрачервен датчик.

Достатъчно е да се приложи телефон към човек или към предмет, и екранът показва температурата на обекта. Изобретателите не се ограничават само до диапазона на показателите за човешкото тяло, смартфонът оценява всичко в границите от -20 до 100 градуса.

Редки генетични заболявания

Проблемът с диагностиката на редките наследствени заболявания е в това, че никой не ги очаква. Всяка година по света се раждат приблизително 500 000 деца с такива патологии, но това означава, че не всеки лекар в своята работа се е срещал с примери на подобни заболявания и знае как се проявяват.

За да помогнат на специалисти, а също и на родители и на самите деца в Технологичния университет на Литва разработват приложение, което открива болестта на Хънингтън по ранните признаци, когато няма визуални проявления.

В основата е набор от тестове за оценка на физическите и когнитивните навици и ранните признаци на тяхното понижаване.

И макар терапия за това заболяване да няма, ранното откриване помага за увеличаване на продължителността на живота и на прозореца за живот в добро здраве.

Сънна апнея и хъркане

Това са сериозни проблеми, които водят до различни нарушения. Ако човек хърка и ако процесът на дишане бъде прекъснат, то това е апнея.

Но тези, които прекарват нощта сами или до половинка, която спи дълбоко, или не хъркат насън, което особено често се среща при деца, се нуждаят от полисомнография.

Впрочем и тези, които хъркат също трябва да направят такова изследване, за да оценят мащаба на проблема и да разберат дали ги грози сънно разстройство.

Полисомнография означава, че трябва цяла нощ да спим в клиника и то да сме увити в проводници и датчици.

Освен достъпността на този метод единствено в големите центрове това още не е евтино изследване. И тук на помощ отново идват смартфоните.

ApneaApp– приложение, разработено от Вашингтонския университет. Благодарение на неговата функционалност се превръща в активен сонар без допълнително оборудване.

В първите изпитвания приложението е сравняно с резултатите от полисомнографията, и неговата точност е на ниво от 98%.

Бенка или меланом

Дори малките миловидни бенки могат да се окажат не толкова безобидни. За самооценка съществуват приложения, които изискват да се отговаря на въпроси, за по-детайлна диагностика – акции за борба с меланома, когато на лекарите могат да се изпращат снимки на подозрителни образувания на кожата.

А за смартфони са разработени приложения, които оценяват бенките по снимки от камера. Те действат по вграден алгоритъм, а най-съвременните изпращат снимката на реални лекари за анализ и препоръки.

След това може да се напомни за необходимост от повторна оценка на състоянието на кожата.

Проблеми със сърцето – мини ЕКГ

Всъщност на пазара е пълно с различни приложения, които оценяват скоростта на сърцебиенето по пулса – достатъчно е с палец да се натисне камерата на смартфона.

Повечето имат множество предимства, като се започне от точността и се стигне до невъзможност да се запишат и оценят резултатите.

Но вече има разработени фини приложения, които работят не по данните от камерата, а въз основа на информацията от акселерометъра и хироскопа, които са налични в съвременните смартфони.

Те помагат за откриване на опасна форма на аритмия, каквато представлява предсърдното мъждене.

За разлика от другите приложения за тази цел не трябва да се притиска палец към камерата, а смартфонът се слага към гърдите.

Колебанията на устройството по време на сърцебиенето се обработват по алгоритъм, и резултатите от изследването са точни на 90%.

Бърза спермограма

Според статистиката средностатическият мъж се притеснява да узнае, че причината за семейното безплодие е в неговите сперматозоиди.

От появата на проблема до спермограмата минава обикновено не по-малко от година.

За намаляване на стреса, има специални устройства – мини камери за смартфон. И приложения – едното оценява активността и количеството на сперматозоидите в капка семенна течност, второто – датата на овулацията, с точност до 98%, за да се повишат максимално шансовете за зачеване.

Изследване за ХИВ инфекция

Моменталният анализ на ХИВ също вече е достъпен – необходимо е приложение и еднократен датчик за смартфон от експерти от Университетския колеж на Лондон.

Точността превишава показанията на тестовете, а времето за изследване отнема не повече от 10 секунди.

Вътре в датчика е компютърен чип с канали, покрити със специфични частици, реагиращи на вируса на имунния дефицит в кръвта, слюнката и други биологични течности.

Ако частиците реагират, датчикът изпраща сигнала в смартфона.

Диагностика по говорене

В канадска компания са разработили приложение, което реагира на слабозабележимите сигнали в гласа. То помага за анализиране на говора и за откриване на болестта на Алцхаймер, старческо слабоуми, причините за афазия, например, след микроинсулт.

В настоящия момент алгоритъмът се адаптира спрямо смартфоните. Може да се окаже неоценим помощник за роднини на възрастни хора и за медицински работници в домове за възрастни.

В Гърция пък разработват приложение за ранна диагностика на болестта на Паркинсон. То ще оценява състоянието на човек по гласа, селфи, а също и по наличие на тремор в процеса на държане на смартфона.

Смартфонът оценява характера на кашлицата

Ново приложение от лекари от Масачузетс е насочено към диагностика на респираторни инфекции при деца. ResAppDxанализира кашлицата – честота, дълбочина, влажност, момента за възникване – при вдишване или при издишване, което в перспектива ще помогне за замяна на множество лабораторни изследвания и ще се ускори поставянето на точната диагноза.

Така с устройството, което вече почти всеки от нас разполага, можем да си правим пълна диагностика. И макар повечето лекари да бяха скептични към този начин за откриване на различни нарушения в организма, то епидемията от COVID-19, завладяласветапозицията и нанай-върлитепротивницисредмедицинскотосъсловия.

Защо трябва да се ходи и да се чака на опашка пред кабинета на личния лекар, след като е възможно всичко да става дистанционно, чрез видеовръзка или със специални приложения, които да обезпечават извършването на дистанционния преглед.