Цикория – това е популярното название на праха от корените на това полезно растение. Този прах се използва за направата на напитка, която е прието да се пие, вместо кафе сутрин на празен стомах.

Доста хора, които се стремят да се придържат към здравословен начин на живот и хранене, вече привикнаха да заменят кафето с цикория сутрин. Всъщност тази напитка повдига настроението, ободрява и от нея човек може да си набави енергия за новия ден.

Полезните свойства на цикорията се обусловени от високото съдържание на определени ценни и необходими на човешкия организъм витамини и минерали.

В смлените на прах корени на това растение се съдържат значителни количества витамин В, С, Е, различни белтъчини, мазнини, пектин, мазнини, дъбилни вещества и соли.

Наличието на такава съвкупност от полезни хранителни вещества предполага, че цикорията благотворно влияе на функцията на сърдечно-съдовата и нервната система, спомага за балансирането на чревната микрофлора при дисбактериоза.

Полезна е също така при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Ползите за здравето от цикорията се състоят в нейното свойство да понижавата нивата на холестерола в кръвта и да лекува анемия.

Тази билка спомага човек да се справи с диабета и излишното тегло, тъй като снижава нивата на глюкозата в кръвта.
В древността цикорията е била използвана за подобряване на храносмилането, за лечение на очни заболявания и дори в качеството на противоотрова.

Сега корените на тази билка основно се прилагат като противовъзпалително, успокояващо, хипогликемично и противоглистно средство в медицината.

Използването на цикорията е неоценимо що се отнася до сваляне на много висока температура или ако е необходимо жлъчегонно средство.

Трябва да се отбележи, че корените от тази билка могат да се употребяват от бременни и деца над 3 годишна възраст. Това е основната му разлика с кафето, което по своите свойства е по-вредно от цикорията.

Тази билка притежава свойството почти напълно да нормализира процеса на образуване на стомашни сокове, прочиства организма от токсини, повишава количеството еритроцити /червените кръвни клетки/ в кръвната плазма.

Цикорията се използва при заболявания на кожата, например за излекуване на екзема, фурункула, дерматит. За тази цел корените на билката трябва да се смесят с вода и да се прилагат по половин час дневно по засегнатите кожни области. Това целебно растение притежава ранозаздравяващ ефект.

Противопоказания при употреба на цикория

Цикорията не е препоръчителна за хора, които страдат от заболявания на нервната система, както и от хемороиди, гастрит, а също и за тези, които са с разширени вени.

Калоричността на 100 грама от тази билка е 21 килокалории. Поради това, преди човек, който е поставена диагноза на горепосочените заболявания, е необходимо да се консултира с лекуващия си лекар, преди да започне да приема напитки от цикория.

Тази билка е вредна за децата, които са предразположени към затлъстяване, както и за тези под 3-годишна възраст. Заради влиянието върху психиката, цикорията с особено внимание трябва да се приема от хора с нестабилна психика.

Ползите и вредите от употребата на тази билка и досега остават гореща тема за обсъждане от специалистите. Цикорията е лекарствено средство, затова и трябва да се приема с повишено внимание и не трябва да се в големи количества и продължително време.

Преди започване на приемът ѝ е желателна консултация с лекар, който да потвърди, че цикорията в малки количества би била полезна.