Учени от Университета на Тенеси твърдят, че хората, които редовно изпитват негативни емоции по отношение на околните, по-често умират от повторен инфаркт.

Защо сърцето може да пострада от негативните емоции

Общо в изследването участвали повече от 2300 души, прекарали инфаркт на миокарда. Средната възраст на участниците е 67 години, 68% от тях са мъже, 73% от доброволците са женени.

Половината от участниците – 57%, демонстрират негативно, враждебно поведение. В списъка с негативни емоции, описващи това състояние, са саркастичност, повишена обидчивост, склонност към цинизъм, раздразнителност и нетърпеливост.

Степента на враждебност по отношение на околните се оценявала с помощта на теста Multiple Adjective Affect Checklist /MACCL/.

Разчетите показват, че най-често повторният сърдечен пристъп се развивал при хора с повишено ниво на враждебност, тоест при най-изразените изброени особености на характера.

Такива хора по-често умирали също и остър коронарен синдром. Тази зависимост се запазва, дори след отчитане на вредните навици и на други особености на техния начин на живот.

Враждебно отношение към околните може да увреди здравето ни

Учените смятат, че самоконтролът и работата над собственото отношение към околните може да бъде едно от основните средства за профилактика на повторен сърдечен пристъп.

Мъжете обикновено са по-враждебни към околните, като причина за това се сочат по-високите нива на тестостерон, макар и след една определена възраст силният пол, въпреки понижаване на нивата на хормона.

Обикновено с напредването на възрастта човек става по-сприхав и по-раздразнителен, може би това е свързано и с хроничните заболявания, които карат човек да се чувства непълноценен.

Може би с цел подобряване на цялостното здравословно състояние е добре да сме по-позитивни и да не таим лоши помисли към околните.

Също така е добре да се стараем да не се обиждаме или ако го правим да не го таим дълго в себе си, тъй като макар и все още да няма изследвания в тази насока, все повече са доказателствата, че настроенията ни влияят на физическото здраве.

Дори новото изследване показва точно това, че когато сме враждебни към околните, то се увеличава риска от повторен инфаркт.