Малките драскотини по нашата кожа не ни се струват сериозни. А знаете ли, че дори малка рана може да доведе до проблеми със здравето?

Освен това понякога се установява, че драскотината по кожата е незарастваща рана.

Драскотина или рана?

Едни от най-опасните драскотини са тези на кожата на главата. Необходимо е да се уточни, че такава драскотина е рана на главата. Особеностите на кръвоснабдяването на скалпа е, че целият кръвен поток е съсредоточен в много тясно пространство на подкожната мастна тъкан между черепа и повърхностните слоеве на кожата.

Дълбоката драскотина на скалпа е възможно да предизвика кръвотечение с развитие на силна кръвозагуба. А това на свой ред излага на риск живота на човека.

Но дори малки драскотини на главата могат да създадат големи неприятности. Известно е, че нашата коса постоянно бива обитавана от различни микроби и бактерии. Ако на главата има рана, макар и неголяма чрез нея е възможно лесно да проникне инфекция. Тогава и раната започва да загноява.

Но основната опасност е още по-сериозна – чрез раната на главата инфекцията е възможно да се разпространи към мозъчните обвивки. Тъй като кръвоносните съдове на меките тъкани на главата влизат в съприкосновение със съдовете на мозъчните обвивки чрез свода на черепа.

Инфекция може да попадне във всяка драскотина на кожата непосредствено по време на травмата или по-късно – с дрехите,с почвата или чрез собствената ви кожа. И съвсем не е задължително това да е дълбока драскотина. Най-тежкото усложнение от загнояването на раната е сепсиса.

Как да не допуснете нагнояването на раната?

И малките и по-дълбоките драскотини бързо заздравяват, когато са чисти. С помощта на обикновена вода е необходимо да се измие мръсотията, която би могла да попадне в раната. След това наранената зона се обработва с 3%-ен разтвор на кислородна вода. Необходимо е да повторите тази процедура няколко пъти.

Обработете кожата около раната с йодна тинктура или разтвор от калиев перманганат. Но не допускайте течност да попада в раната. Първо, това ще ви причини болка и второ, така ще забавите процесите по регенерация на кожата.

Между впрочем, не забравяйте да дезинфекцирате ръцете си, преди извършването на всякакви манипулации.

Ако драскотината се е зачервила, обработете я с разтвор на фурантрил – 1 таблетка на ½ чаша вода. За предотвратяване загнояването е наложително човек да спазва лична хигиена и да избягва места, където в раната е възможно да попадне инфекция.

Ако става въпрос не просто за драскотина на кожата, а за рана на главата, то е необходимо да я обработите и след това да се обърнете към лекар.

Какво да правите, ако нагнояването на раната е вече започнало?

Как да разберете, че малката драскотина се превръща в гнойна рана? Това са типичните признаци на възпаление като болка, локално повишаване на температурата и зачервяване на мястото на травмата, оток на околните тъкани. Това означава, че е започнало формирането на гнойно огнище.

За избягването на усложнения, търсете лекар. Той ще ви назначи лекарства и манипулации, които ще ви помогнат да очистите раната, да преустановите възпалението и да унищожите микробите в раната.

Незаздравяваща драскотина на кожата

Ако драскотина на кожата не заздравява повече от 10 дни, то това най-вероятно страда от захарен диабет. При това заболяване кръвоснабдяването се нарушава и в резултат драскотината се превръща в незарастваща рана.