Красивите цветове при залез слънце могат да бъдат повече от една красива картина.

Те могат да бъдат сигнал за телата ни, че е време да се изчисти нашият вътрешен биологичен часовник, отговорен за всичко от моделите на съня до храносмилането. Това влияние е проследено при ново проучване с мишки. Изследването показва, че тези малки гризачи използват цветовата промяна в светлината, за да "настройват" собствените си вътрешни часовници. Затова изследователите прогнозират същия ефект и при хората.

Според Кари Партч, биохимик от Университета на Калифорния, Санта Круз, тези резултати могат да ни накарат да се замислим за природните адаптации на биологичните ни часовници.

Учените отдавна са доказали ролята на циркадните ритми, които синхронизират приливите и отливите на живота. Но те не са сигурни как различните свойства на светлината като цвят и яркост допринасят за промяна на биологичния часовник.

„Предполага се, че часовникът измерва количеството светлина във външния свят“, споделя неврологът Тим Браун, от Университета на Манчестър във Великобритания и автор на новото изследване.

За да развенчаят тези предположения, Браун и колегите му, се насочват към област в мозъка, наречена Suprachiasmatic ядро (SCN). Екипът се опитва да установи дали цветните сигнали, които са изпратени от очите достигат до SCN и дали тази информация се отразява на времето на вътрешния ни часовник.

Браун и колегите му измерват невроните на Suprachiasmatic ядро, понеже при мишките се е установила различна интензивност и светлина на цветовете. Най-малко при една четвърт от невроните се наблюдават остри промени в цвета, особено при къси дължини на вълните, причинени от синя светлина, която доминира в небето след здрач.

Тези резултати не доказват ефекта върху вътрешните часовници на мишките. Екипа от учени конструира "изкуствено небе", като използва различно оцветени светодиоди зад дифузионен екран в горната част на клетката на мишките и симулирана ден и нощ с и без промяна в цветовете.

Телесната температура на мишките се повишава през нощта. Когато естествените промени в цвета са изчезнали от изкуственото небе, използвано по време на експеримента, техните часовници се объркват. Температурата им се повишава 30 минути по-рано, отколкото при по-естествените условия.

За да са сигурни, че тази промяна в температурата се дължи измененията във вътрешния часовник, учените изследват мишки, които са участвали в експеримента с изкуственото небе. Според Браун, пробите от клетки на мишки, които не виждат промяната на цвета, са потвърждение, че изменениeто в пика на телесната температура се дължи на часовника.

Браун вижда потенциалните приложения на проучването върху хората. Създават се възможности за увеличаване на съществуващите методи за лечение на часовата разлика или неразположения като сезонни депресивни разстройства.

Един от методите за лечение на часовата разлика е използването на ярка светлина. Ако се добави цвят към тази светлина може да се постигнат по-добри резултати, според Браун. Новите открития могат да променят разбирането ни за еволюция на цветоусещането.

Изследователите предполагат, че може да има по-добър начин да се сверят биологичните часовници при животните. Може да се намали яркостта на светлината или да се увеличи, като резултатите ще доведат до различен ефект върху организма. Резултатите от изследването с мишки е публикувано в „Biology, Brain & Behavior chemistry“.