Какво представлява коклюшът?

Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, представлява инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis.

Това е сериозно и контагиозно заболяване, което се характеризира с продължителен и наситен кашел, който може да бъде придружен от затруднено дишане и задух.

Коклюшът е особено опасен за малките деца, особено във възрастта под една година, където може да протече с тежка клинична картина, и е свързан с риск от фатални усложнения.

При по-големи деца и възрастни, болестта е по-лека, но все още може да предизвика затруднено дишане и проблеми с органите за дишане.

Предотвратяването на коклюша е от съществено значение и се постига чрез редовните имунизации с ваксини.

Ваксината против коклюш се предлага в комбинация с други ваксини и се включва в националните имунизационни програми на много страни.

Правилната хигиена и избягването на контакт със заразени лица са също важни за намаляване на риска от разпространение на коклюша.

Симптоми на магарешка кашлица

Коклюшът обикновено протича на 3 етапа.

Първият етап на магарешката кашлица се нарича катарален етап, протищ като обикновена хрема. Този стадий обикновено продължава от 1 до 2 седмици.

Симптомите наподобяват тези на настинката – запушване на носа, кашлица и кихане.

Може да се появи и субфебрилна температура – 37-37,5 градуса. Само през този стадий болестта може да бъде спряна с антибиотици.

Вторият стадий на коклюша се характеризира със силни и интензивни пристъпи на кашлица. Продължителността на тази фаза е много променлива, обикновено продължава от 1 до 6 седмици като периодът може да достигне и 10 седмици.

Пристъпите по-често са през нощта и средно са около 15 на брой за 24 часа. В повечето случаи болните могат и да крещят по време на пристъпите, тъй като не могат да си поемат въздух и не могат да се изхрачат.

Новородените и малките деца е възможно дори да спрат да дишат и да посинеят от спазмите, които получават при кашлицата.

Третият стадий е този на оздравяване. Възможно е да продължи със седмици или с месеци и се характеризира с хронична кашлица, но доста по-слаби и с много по-леки пристъпи и спазми.

Причини за появата на коклюш

Магарешката кашлица се разпространява чрез контакт със заразени капки, които някой инфектиран с бактерията причинител, изхвърля при кихане и кашляне или при досег с повърхности върху които вече има заразени капчици.

Бактерията се развива в дихателните пътища, където произвежда токсини, които увреждат малките косъмчета (реснички), които са нужни за отстраняване на праховите частици, които влизат при всяко вдишване от околната среда.

Това води до възпаление на дихателните пътища и типичната суха кашлица, която е основния признак на инфекцията.

Магарешката кашлица е заразна от 7-мия ден след излагането на бактерията до 3 седмици след появата на спазмите при кашлица. Най-заразна е по време на първия етап.

Болестта протича по леко при възрастни и юноши и има симптоми на обикновена настинка и затова не и се обръща достатъчно внимание и така биват заразявани и бебета и малки деца, а при тях протича много по-тежко.

И въпреки наличието на ваксина против коклюш медицинската практика показва, че вероятността от заразяване остава много голяма.

Лечение на коклюш / магарешка кашлица

При по-малките деца и бебета рискът от развитие на тежките форми на коклюша е по-висок, затова може да се наложи приемането им в болница.

За децата и възрастните, за които не е необходима хоспитализация, ето няколко съвета, за да се справят с болестта у дома, след като лекарят им е диагностицирал магарешка кашлица

  • Болното лице трябва да се изолира, например в отделна стая, докато не преминат поне 5 дни от началото на лечението с антибиотици. Ако е възможно всеки който влиза в контакт с болното лице да носи предпазна маска, за да прикрие лицето си. Понякога, ако са необходими по-близки контакти с болния, могат да бъдат предписани антибиотици, възпрепятстващи разпространението на бактериите.
  • Добре измивайте ръцете си. Бактериите, причиняващи магарешката кашлица могат да се разпространяват чрез предмети като например по съдовете.
  • Пийте много течности, включително и чиста вода, сокове и яжте много плодове, за да предотвратите обезводняване.
  • Яжте по-малко, но по-често, за да намалите опасността от повръщане.
  • Използвайте овлажители за въздух или изпарители, за да омекотите носните секрети и да успокоите кашлицата.
  • Не допускайте навлизането на дразнители в домашна среда, като пушек, аерозоли, силни аромати, които могат да влошат кашлицата.
  • Наблюдавайте много внимателно бебето при магарешка кашлица за симптоми надехидратация като сухи устни и език, сухота на кожата, намаляване на количеството на урината. Като незабавно уведомете личния си лекар за всякакви признаци на обезводняване.
  • Не давайте лекарства против кашлица или други домашни лекове, без да сте се консултирали с личния си лекар.

Антибиотиците при коклюша, за да се облекчи състоянието на болния и да се предотврати разпространението на бактерията причинител на заболяването.

Антибиотиците са най-ефективни, ако започнат да се приемат в началото на първата фаза на магарешката кашлица.

Препоръчват се следните антибиотични лечения: 5-дневен курс с азитромицин, 7-дневен курс с кларитромицин или 14-дневен курс с еритромицин или триметоприм.

Превенция на коклюш

Едно от най-ефективните средства за намаляване на разпространението на коклюш е превенцията чрез имунизация и подходящи хигиенни мерки.

Ваксините са от изключително значение за създаването на имунитет сред обществото.

Като се осигурят и направят редовните имунизации, се намалява вероятността от разпространение на инфекциозни заболявания като коклюш.

Българският имунизационен календар предвижда подаването на ваксина срещу коклюш на няколко етапа от ранен детски възраст до по-късни години.

На първо място, ваксинацията срещу коклюш започва още при новородените, като се поставя на бебета между 2 и 4 месечна възраст.

Тази първа доза помага да се предотврати тежкото протичане на болестта при малките деца, които са особено уязвими. След това, на 16-месечна възраст се извършва реимунизация, която укрепва защитата срещу коклюша.

Реваксинацията на 6-годишна възраст с комбинирана ваксина е следващият етап от стратегията за превенция.

Това осигурява допълнителна защита в началото на учебния живот на децата, когато са изложени на по-голям риск от контакт с други деца и възрастни, които могат да бъдат носители на инфекцията.

Предоставянето на подходящи хигиенни мерки също играе ключова роля в превенцията на коклюша.

Честото миене на ръце е от основно значение, особено преди хранене, след директен контакт с други хора или предмети, както и след кашлица или кихане.

Това помага да се намали вероятността от предаване на бактериите от едно лице към друго.

Използването на маски е друга полезна мярка за предотвратяване на разпространението на коклюш и други инфекции на дихателните пътища.

Когато носим маски, особено ако някой член на семейството е болен, намаляваме вероятността от разнасяне на микробите през кашлица и кихане.

Допълнително, е важно да насърчаваме децата и възрастните да избягват докосването на носа или устата си. Честото докосване на лицето, особено в околностите на носа и устата, може да бъде лесен начин за въвеждане на бактериите в организма.

Превенцията на коклюш е задача, която изисква съвместни усилия на обществото, родителите и здравните организации.

Редовните ваксинации, поддържането на добра хигиена и внимателно наблюдение за симптоми са ключови елементи в борбата с това заболяване.

Информираността на хората и създаването на осведомени и отговорни граждани са също от съществено значение за успешната превенция на коклюша и подобни инфекции.