Какво представлява коклюшът?

Магарешката кашлица, чието медицинско наименование е коклюш, е инфекциозно бактериално заболяване, което засяга дихателните пътища. Заболяването се причинява от бактерията BordetellaPertussis.

Симптоми на магарешка кашлица

Коклюшът обикновено протича на 3 етапа.

Първият етап на магарешката кашлица се нарича катарален етап, протищ като обикновена хрема. Този стадий обикновено продължава от 1 до 2 седмици. Симптомите наподобяват тези на настинката – запушване на носа, кашлица и кихане. Може да се появи и субфебрилна температура – 37-37,5 градуса. Само през този стадий болестта може да бъде спряна с антибиотици.

Вторият стадий на коклюша се характеризира със силни и интензивни пристъпи на кашлица. Продължителността на тази фаза е много променлива, обикновено продължава от 1 до 6 седмици като периодът може да достигне и 10 седмици.

Пристъпите по-често са през нощта и средно са около 15 на брой  за 24 часа. В повечето случаи болните могат и да крещят по време на пристъпите, тъй като не могат да си поемат въздух и не могат да се изхрачат. Новородените и малките деца е възможно дори да спрат да дишат и да посинеят от спазмите, които получават при кашлицата.

Третият стадий е този на оздравяване. Възможно е да продължи със седмици или с месеци и се характеризира с хронична кашлица, но доста по-слаби и с много по-леки пристъпи и спазми.

Причини за появата на коклюш

Магарешката кашлица се разпространява чрез контакт със заразени капки, които някой инфектиран с бактерията причинител, изхвърля при кихане и кашляне или при досег с повърхности върху които вече има заразени капчици.

Бактерията се развива в дихателните пътища, където произвежда токсини, които увреждат малките косъмчета (реснички), които са нужни за отстраняване на праховите частици, които влизат при всяко вдишване от околната среда. Това води до възпаление на дихателните пътища и типичната суха кашлица, която е основния признак на инфекцията.

Магарешката кашлица е заразна от 7-мия ден след излагането на бактерията до 3 седмици след появата на спазмите при кашлица. Най-заразна е по време на първия етап. Болестта протича по леко при възрастни и юноши и има симптоми на обикновена настинка и затова не и се обръща достатъчно внимание и така биват заразявани и бебета и малки деца, а при тях протича много по-тежко. И въпреки наличието на ваксина против коклюш медицинската практика показва, че вероятността от заразяване остава много голяма.

Лечение на коклюш / магарешка кашлица

При по-малките деца и бебета рискът от развитие на тежките форми на коклюша е по-висок, затова може да се наложи приемането им в болница.

За децата и възрастните, за които не е необходима хоспитализация, ето няколко съвета, за да се справят с болестта у дома, след като лекарят им е диагностицирал магарешка кашлица

 • Болното лице трябва да се изолира, например в отделна стая, докато не преминат поне 5 дни от началото на лечението с антибиотици. Ако е възможно всеки който влиза в контакт с болното лице да носи предпазна маска, за да прикрие лицето си. Понякога, ако са необходими по-близки контакти с болния, могат да бъдат предписани антибиотици, възпрепятстващи разпространението на бактериите.
 • Добре измивайте ръцете си. Бактериите, причиняващи магарешката кашлица могат да се разпространяват чрез предмети като например по съдовете.
 • Пийте много течности, включително и чиста вода, сокове и яжте много плодове, за да предотвратите обезводняване.
 • Яжте по-малко, но по-често, за да намалите опасността от повръщане.
 • Използвайте овлажители за въздух или изпарители, за да омекотите носните секрети и да успокоите кашлицата.
 • Не допускайте навлизането на дразнители в домашна среда, като пушек, аерозоли, силни аромати, които могат да влошат кашлицата.
 • Наблюдавайте много внимателно бебето при магарешка кашлица за симптоми надехидратация като сухи устни и език, сухота на кожата, намаляване на количеството на урината. Като незабавно уведомете личния си лекар за всякакви признаци на обезводняване.
 • Не давайте лекарства против кашлица или други домашни лекове, без да сте се консултирали с личния си лекар.

Антибиотиците при коклюша, за да се облекчи състоянието на болния и да се предотврати разпространението на бактерията причинител на заболяването. Антибиотиците са най-ефективни, ако започнат да се приемат в началото на първата фаза на магарешката кашлица.Препоръчват се следните антибиотични лечения: 5-дневен курс с азитромицин, 7-дневен курс с кларитромицин или 14-дневен курс с еритромицин или триметоприм.

Превенция на коклюш

 • Често миене на ръцете
 • Използването на  маски ще помогне за намаляване на вероятността  бактериите да се разпространят към други членове на семейството на болния.
 •  Също така избягвайте да докосвате носа или устата си, тъй като лесно ще въведете бактериите в организма си.
 • Според българския задължителен имузационен календар на новородените им се поставя от 2 до 4 месечна възраст ваксина против коклюш. След това се извършва реимунизация отново на 16-месечна възраст и отново се прави реваксинация на 6-годишна възраст с комбинирана ваксина.