Сред заболяванията на черния дроб най-сериозни и негативни прогнози има раковото увреждане на органа.

Първичният рак на черния дроб е относително рядка патология, основно неоплазии възникват на фона на други патологични процеси. Затлъстяването също е сред предразполагащите фактори.

Заболеваемостта от злокачествените тумори на органа и смъртността от тях расте. Това се свързва с увеличаване на броя хора, страдащи от хепатит С, неалкохолна мастна хепатоза и цироза на черния дроб.

Разпространението на рак на черния дроб през последното десетилетие се е увеличило с 2,3%, а нивото на смъртност нараства по-бързо, отколкото при другите видове рак.

Ефективни лекарства, които биха помогнали при лечението засега не са открити.

Защо са опасни заболяванията на черния дроб

Черният дроб изпълнява жизнено важни задачи в организма. Пречиства кръвта от токсични вещества, помага за храносмилането, като синтезира жлъчка. Трупа глюкоза под формата на гликоген, който е резервен източник на енергия.

Най-опасната патология на черния дроб, без да се преувеличава, е рак, който в 98% от случаите е метастатичен, тоест се разпространява от други части на тялото.

Тумори се образуват и като усложнение на сериозни инфекциозни и метаболитни патологии на черния дроб – хепатози, хепатити и увреждане от цироза.

Рискове за възникване на рак на черния дроб – хепатит, хранене

Много от известните рискови фактори за рак на черния дроб са вирусен хепатит или алкохолна цироза, които произхождат от неправилен начин на живот.

Неправилно е обаче ракът на черния дроб да се съотнася само към инфекции или вредни навици. Например, само при ¼ от алкохолиците и страдащите от цироза на черния дроб, се развиват злокачествени тумори.

Само при 5 от 100 души с хепатит С много години след началото на болестта се развива рак на черния дроб.

Важно е тази патология да не се свързва с определено поведение на човек или конкретни групи от населението – алкохолици, наркомани, асоциални личности.

Рак на черния дроб може да възникне при всеки човек. Така например, заразяване с хепатит С е възможно и без да се употребяват наркотици и без интимни контакти с множество партньори.

Преди да започне ефективно тестване на донорска кръв за различни инфекции, заразяването с хепатит С бе възможно и от обикновено преливане на кръв.

Проблемът със затлъстяването и неговите последствия

Заболеваемостта от рак на черния дроб се увеличава и по друга причина – трансформацията на чернодробните клетки се предизвиква от неалкохолна мастна хепатоза.

Тази патология на черния дроб е много тясно свързана с нарастващия проблем със затлъстяването.

Мастната хепатоза пряко не увеличава риска от развитие на рак, който може да доведе до цироза на черния дроб, който е значителен рисков фактор.

Цирозата на черния дроб – това е хронично увреждане на органа, при който съединителната тъкан заменя здравата, което предизвиква нарушение на функционирането, заради недостиг на активно функциониращи клетки.

Най-често мастната хепатоза се съпровожда с изразено затлъстяване – наред с другите тъкани и органи, черният дроб също „поема” мазнини.

Хепатозата предизвиква излишно натрупване на мазнини в клетките на черния дроб, което води до увеличаване на техните размери. Диагноза се поставя, ако поне от 5 до 10% от теглото на черния дроб, се замества с мазнини.

Лечение на рак на черния дроб – лекарства, операция

За съжаление, прогнозите при рак на черния дроб обикновено са неблагоприятни. Основно това е свързано със степента на тежест на цирозата на черния дроб. Освен това невинаги се откриват рано, и туморът може да се разпространи в паренхима.

В терапията се използват противоракови лекарства или операция.

При откриване на неоплазии на черния дроб в ранен стадий хирурзите могат да отстранят целия тумор. Обикновено обаче болестта се открива след нейното прогресиране и този вариант не е подходящ в повечето случаи.

Прогнозите зависят от обема на засягането и от съпътстващите фактори – ако се отстрани част от черния дроб с тумора, около 65% от хората живеят повече от 3 години.

Възможна ли е трансплантация – ролята на цирозата на черния дроб

Трансплантацията е вариант за малък случаи на рак на черния дроб. За да се проведе такова лечение, е необходимо заболяването да е ограничено. Например, туморът да е много малък – по-малко от 5 см или до 5 тумора с по-малки размери.

Има и допълнителни критерии – липса на разпространена цироза на черния дроб, състояние на главния кръвоносен съд, без метастази извън пределите на черния дроб.