Ювелирните украшения от турмалин, касети за йонизатори на вода, енергийни гривни, одеяла, с вшити кристали и дори турмалинови чорапи, съвременният пазар за алтернативна медицина предлага широк избор от изделия, съдържащи карнеол.

Какво е уникалното на турмалина и как действа на здравето?

Какво е това турмалин?

Скъпоценен камък, който отдавна се използва от любителите на гадаене по камъни.

Турмалинът се отнася към йонните кристали и е боросъдържащ силикат, който не звучи толкова романтично, което пък обяснява много от свойствата му.

Например, сердолик притежава плеохроизъм, тоест може да демонстрира различна окраска под различни ъгли.

Дължината на вълната във видимата светлина в различните плоскости, заради поляризация на светлината се променя, затова и цветът на един и същ кристал ще варира.

Основният цвят на камъка зависи от неговия химически състав – желязо, хром, магнезий, алуминий, натрий – съчетанието на тези елементи с боросиликатна основа позволява създаването на широк спектър от цветове.

Някога се е смятало, че турмалините се използват при различни заболявания в зависимост от цвета.

Сини предпазват нервната система, лекуват безсъние и намаляват стреса.

Зелените са нещо като хепатопротектори, тоест целебни са за черния дроб.

Черните се борят с острите вирусни инфекции.

Светлосините са ефективни при заболявания на очите и мигрени.

Съвременните представители на алтернативната медицина оперират с други понятия и са убедени, че турмалинът зарежда плазмата, повишава имунитета и изобщо влияе благоприятно на здравето.

Но най-важното – турмалинът е пиезо- и пироелектричен.

Именно тези негови характеристики му придават мистична аура и супероздравителни свойства.

През последните години на пазара се появиха сплави от турмалин, германий и някои други вещества.

Полученият в резултат „турманий“ /турманиева керамика/ се представя като средство-чудо, което притежава инфрачервена биорезонансна активност.

А също може да се използва и за йонотерапия.

Пиезо- и пироелектричните вещества и тяхното въздействие върху здравето

Турмалинът е кристал с йонна решетка както и обикновената сол.

Необичайната негова структура се дължи на подвижността на решетката.

Ако кристалът на турмалина се притиска механично, йоните вътре в него се сместват и накрая на кристала се появяват електрични заряди – плюс и минус.

Ако пък кристалът е разтопен, зарядите си сменят местата. Тоест при механичното въздействие на кристала може да се получи електрично поле.

Но карнеолът-турмалин е още и пироелектрик. Както следва и от названието, може да създаде електрично поле под действието на температурата.

При норма кристалът на турмалина притежава спонтанна поляризация, която се компенсира от електричните заряди във въздуха.

А нагряването или охлаждането предизвикват формирането на различни електрични заряди на противоположните краища на кристала, следователно се образува електрично поле.

Промяната на температурата води и до деформация на кристалната решетка, и впоследствие, до възникване на допълнително електрично поле.

Тоест, всички пироелектрици и пиезоелектриците също, но не и обратно.

При нагряване на кристала до 1 градус се образува електрично поле на кристала 400 вата на сантиметър, което не е трудно да се фиксира.

Благодарение на тези свои особености, турмалинът активно се използва в датчиците за температура и инфрачервени лъчи, а също и за измерване напрежението на ударните вълни.

Следва да се отбележи, че турмалинът не е уникален. По света съществуват немалко вещество-пироелектрици.

Обикновеният кварц съвсем не е толкова скъпоценен и търсен като карнеола, на който на практика по нищо не отстъпва.