Д-р Дейвид Самади е председател на урологията и шеф на роботизираната хирургия в болница „Ленокс Хил“ в Ню Йорк, освен това е сертифициран уролог и онколог, специализирал в диагностиката и лечението на урологични заболявания, рак на бъбреците, рак на пикочния мехур и рак на простатата.

Д-р Самади е специализирал в напредналите, минимално инвазивни лечения за рак на простатата. Той е един от малкото урологични хирурзи в САЩ, които са обучени в онкологията и роботизирана хирургия и е първият хирург в страната, който е извършил успешно роботизирана хирургия.

Той споделя, че резултатите от проучване, което разкрива връзка между сексуална активност и понижаване на риска от рак на простатата.

В тези изследвания са използвани данни от въпросници, в които са участвали повече от 3200 мъже и канадски учени. Резултатите показват, че при мъжете, които са правили секс с повече от 20 жени се наблюдава спад с 28% в коефициентите на поставените диагнози за рак на простатата.

Според второто проучване, публикувано в списание „Cancer Epidemiology“ се наблюдава обратната тенденция. Изследването предполага, че мъжете, които са заявили, че никога не са осъществили полов контакт са изложени на два пъти по-голяма вероятност от диагностициране с рак на простатата. Тези от тях, които са спали с повече от 20 жени са застрашени много по-малко. Освен това при тях се наблюдава понижаване с 19% на диагнози с агресивни форми на рак на простатата. Около половината от мъжете в проучването са били диагностицирани с рак на простатата в периода между септември 2005 г. и август 2009 г., а другата половина са били част от контролната група.

Според д-р Самади: „Резултатите от проучването просто подсилват изследванията проведени през 2003 и 2004 г. и показват, че честата еякулация, независимо дали е с един, или много партньори предпазва от рак на простатата.“

Според лекарите съществуват някои фактори, които влияят на риска от рак на простатата като семейна история, раса и диета, която според изследванията е все по-често срещана причина за възпаление на болестта.

Изследване, публикувано по-рано тази година, категорично посочва, че когато мъжете не еякулират често възпалителните клетки могат да се съберат в семенните мехурчета, които са съседни на простатната жлеза, а с течение на времето това може да доведе до рак.

По време на предварителните изследвания се доказва, че честотата на еякулацията, а не на броя на сексуалните партньори е ключов фактор за понижаване на риска от рак на простатата. Ново изследване, проведено в Канада обръща специално внимание на тази теория, но не доказва, че повечето сексуални контакти или партньори предпазват простатата злокачествени заболявания. Вместо това установява асоциация, която трябва да бъде потвърдена от допълнителни бъдещи проучвания.

Д-р Самади казва: „Като уролог винаги съм казвал на моите пациенти да правят секс 2-3 пъти седмично. Учените отдавна са доказали, че редовната сексуална активност е от изключителна полза за здравето. Доказано е, че сексът понижава нивата на стрес и насърчава по-ясното мислене, освен това възпрепятства появата на възпаление и подобрява циркулацията на кръв в тялото.

Това проучване насърчава мъжете да се включат в ежегодно събитие "Movember", когато трябва да си пуснат мустаците и брадите да растат през ноември. Целта на събитието е да се повиши информираността за мъжките здравни проблеми, особено рак на простатата.