Детето се оплаква от гадене, киселини, диария, липса на апетит? Най-често това е гастрит, взимайте спешно мерки!

Макар до началото на новата учебна година да има повече от 2 седмици, от екипа на Lechenie.bg се считаме за длъжни да уведомим родителите, които тази година за първи или пореден път ще изпратят детето или децата си на училище, за проблемите, с които може да се сблъска то.

Гастритът заема упорито второто място вече дълги години след зрителните заболявания сред децата в училищна възраст. Възпалението на стомашната лигавица в никакъв случай не трябва да се игнорира.

На време неизлекуваният гастрит може да прогресира в по-сериозни форми, такива като язвена болест и дори рак на стомаха.
Самолечението също не се препоръчва – причините за появата на гастрита са няколко и само лекар след поставянето на правилна диагноза, може да назначи съответстващ курс на лечение и оптимална във всеки случай диетотерапия.

А тук вече детето няма как да мине без контрол от страна на родител или друг възрастен. За да може ученикът да проведе целият курс на лечение и да се придържа към препоръчания хранителен режим. Но за всичко подред.

От какво най-често се предизвиква гастрита:

• Неправилно хранене

Това за съжаление е най-разпространената причина за поява на гастрит. Гастроентеролозите са убедени, че в 70 случая от 100 е виновно неправилното хранене. Много деца не желаят да закусват преди училище, а родителите не настояват, част от децата и те не са малко, игнорират училищната столова.

Освен това на по-голямата част от съвременните деца им харесват т.нар. бързо приготвените храни като дюнери, тостери и вредните газирани напитки като кола, фанта. Същевременно те се хранят на крак или дори тичайки.

Ако разберете, че вашето дете се храни по този начин, трябва спешно да се заемете с неговото превъзпитание, в противен случай гастритът няма да го подмине.

• Коварна бактерия

Австралийски учени успяха да докажат преди няколко години, че гастритът може да се предизвиква от хеликобактер пилори.

Те твърдят, че тази бактерия живее в стомаха на повечето хора, без да създава проблеми, но с течение на времето, поради неправилно хранене, тютюнопушене, лекарствени препарати, може да се активизира и да започне своето разрушително въздействие върху стомаха. В резултат възниква възпаление, гастрит, язва. За изложената концепция.

Именно, поради това при поява на симптоми на гастрит трябва да се потърси специалист по гастроентерология, който да назначи съответните изследвания за определяне наличието на тази бактерия.

В случай на нейното установяване се назначава курс антибиотици – 7-10 дни, след което детето завинаги ще бъде избавено от този проблем. Но другите членове трябва да се изследва, тъй като вероятно бактерията присъства и в техните организми. Механизмът и на предаване е контактен – чрез общи прибори, кухненски съдове, целувки.

Важно!

Броколите защитават от язва на стомаха и гастрит

Изследователи от Франция и Съединените щати намериха нови целебни свойства на този вид зеле, а именно че унищожава бактерията хеликобактер пилори.

Примерен хранителен режим на ученика

7:00 – топла закуска – каша, омлет, чай
10:00 – втора закуска – плодове, кисело мляко;
13:00 – обяд – горещо първо ядене. Второ – месо или риба с гарнитура. Десерт – сок или компот;
16:00 – следобедна закуска – плодове или може сок, кисело мляко, извара с парче торта.
19:00 – вечеря – месо или риба, зеленчукова салата. Сок или мляко.