Хранителните продукти като червеното месо повишават апетита, поради способността им да потискат активността на хормона лептин, регулиращ потребността на организма от храна.

Затова учените препоръчват на хората с особено внимание да се отнасят към хранителни продукти с високо съдържание на желязо.
Влиянието на червеното месо върху организма е било изследвано от специалисти в рамките на опити върху мишки.

Експериментална група животни в рамките на 2 месеца били хранени с хранителни продукти с високи нива на желязо.
Същевременно на останалите гризачи учените давали по-малко желязо.

Когато изследователите проверили нивата на желязо в мастната тъкан на опитните мишки, се установило, че нивата на желязото у животните от първата група са се увеличили с 215% в сравнение с гризачите от контролната група.

По думите на експертите, у експерименталната група, получаваща голямо количество желязо, също с 42% се понижили показателите на лептина.
Освен това животните, които се хранили с продукти с високо ниво на желязо, страдали от повишен апетит.

По-рано учените вече показаха, че тялото на човека реагира на голямото количество желязо с промени в нивата на лептина. Следва да се отбележи, че при хората наличието на повишени нива на желязо в организма указва за повишен риск от развитие на някои опасни заболявания като диабет, мастна дегенерация на черния дроб, болест на Алцхаймер.

Но опитно е установено, че желязото от червеното месо се усвоява много по-добре, отколкото от растителна храна.
Вредата от червеното месо е доказано и от изследване на Харвардското медицинско училище.

Проследявайки в продължение на 10 години хранителния режим на 600 хиляди души, учените отбелязват, че любителите на червеното месо били изложени на риск от преждевременна смърт в по-голяма степен в сравнение с останалите хора.

Така хората, предпочитащи свинско, говеждо, агнешко, конско, умирали по-рано от тези, които избирали бялото месо. От друга страна, пилешкото, пуешкото, патешкото, гъшето и пъдпъдъчето месо, напротив, предпазват хората от рак и сърдечни заболявания, като рискът от тези патологии се понижава с между 11 и 16% в сравнение с хората, които не консумират никакви месни продукти.

И все пак се установило, че с най-крепко здраве били вегетарианците. Сред доброволците, които не употребяват месо, нивото на смъртността било най-ниско.

В допълнение за червеното месо

Учени от Нова Зеландия чрез експерименти върху гризачи проучили влиянието на употребата на червено месо и лошо храносмилане на въглехидратите от червата. Те съветват месото да се яде месо със зеленчуци.

Честата употреба на недопечени стейкове не се отразява по най-добрия начин на червата и на организма като цяло. Учените решили да установят как може да се предотврати това неблагоприятно въздействие.

Те са убедени, че най-добре ще бъде, ако пържолите се консумират със зеленчуци, съдържащи по-големи количества растителни влакна, които добре се усвояват от организма като например картофи. Въглехидрати, поддаващи се на ферментация има в почти всички плодове и зеленчуци.

Продуктите от разпада на такива въглехидрати са по-малко опасни, отколкото веществата, които се образуват при разграждането на белтъците.
Белтъците могат да влияят на метаболизма на бактериите в червата и следователно на здравето на червата.

Освен това диетолозите препоръчват по време на хранене да се смесват тези храни, които се смилат за приблизително еднакво количество време. Ако говорим за месото и плодовете, то организмът преработва белтъците по-дълго време.