Ако се появи тежка алергия, е необходимо да се действа спешно.

Конските мухи са летящи насекоми, мъжките на които се хранят с нектар от цветове, а женските са кръвосмучещи. Те живеят навсякъде, и са най-активни при слънчево и топло време. Тези насекоми могат да нападат животни и човека.

Обикновено след ухапване от конска муха няма повод за безпокойство, ще поболи и ще мине. Лекарска помощ е необходима само в изключителни ситуации.

Какво се случва при ухапване от конска муха

В слюнката на тези насекоми се съдържат белтъци, които предизвикват реакция на имунната система. И затова на мястото на ухапаното се появява червено сърбящо петно, мехур и оток. Понякога симптомите възникват веднага, а друг път са необходими и часове. Обикновено всичко минава за около 2-3 часа.

Как да реагираме след ухапване от конска муха

С проблема най-често можем да се справим и сами. Опитайте да:

 • Промиете мястото на ухапването със сапун и с вода;
 • Приложите студен компрес от текстил или пакет с лед;
 • Не чешете и не драскате мехура, в противен случай там може да проникне инфекция;
 • Приемете обезболяващо средство без рецепта, за да намалите неприятните усещания;
 • Изпиете хапче противоалергичен препарат, това помага за справяне със сърбежа.

Лекарска помощ може да е необходима, ако конската муха ухапе по гърлото, устата или около очите. Също е необходимо да се обърнем към спешен кабинет, когато отокът и сърбежът не минават няколко дни или се влошават, ако около ухапаното в радиус от 10 сантиметра и повече се появят зачервяване или подуване.

Ако раната тече гной или кръв, увеличават се лимфните възли или симптомите напомнят на грип, в такъв случай също е необходима медицинска намеса.

Кога се налага спешна медицинска помощ

Много рядко след ухапване от конска муха се развива тежка алергична реакция. Звънете на 112, ако забележите следните симптоми:

 • Затруднено дишане или хрипове;
 • Подпухнало лице, уста или гърло;
 • Гадене, отпадналост;
 • Световъртеж или слабост;
 • Ускорен пулс;
 • Затруднено преглъщане;
 • Внезапна загуба на съзнание.

Как да избегнем ухапване от конски мухи

За тази цел спазвайте прости правила:

 • Обличайте дрехи с дълги ръкави и панталони, ако смятате да излизате сред природата.
 • Обработвайте дрехите с репеленти, които отблъскват насекомите;
 • По прозорците е добре да има мрежи с комари.

Как да лекуваме ухапано от конска муха

Конските мухи са най-големите кръвосмучещи двукрили насекоми, те могат само с едно забиване да изпият голямо количество кръв, приблизително колкото 70 комара. В зависимост от индивидуалната реакция на човека нападението на насекомото може да стане причина за леки местни възпалителни реакции или поява на по-сериозна симптоматика.

Ухапването от конска муха винаги се съпровожда с дискомфорт и силен сърбеж, затова е важно да знаем как да лекуваме и ускорим възстановителните процеси. Основната задача в повечето случаи е да се блокира усещането за сърбеж.

Човек в момент на ухапване изпитва силна болка, причината за която се състои в токсичния състав на слюнката и в механичното увреждане на кожата. Чувството може да се сравни с усещанията, които възникват след ужилване от пчела. След колко време минава сърбежа?

 Острата болка продължава около 10 минути, но при някои по-чувствителни хора, може да продължи и до 48 часа. В тежки случаи се развива инсектна алергия. Ако у човек започне системна реакция – анафилактичен шок, оток на Квинке, уртикария, лечението трябва да се проведе от опитен лекар.

Стратегията на лечение зависи и от реакцията на човек и сериозно се отличава при поява на местни възпалителни и системни алергични реакции.

Общото направление и в двата случая се свежда до забавяне и предотвратяване абсорбцията на токсични компоненти в кръвта, блокиране на усещането за сърбеж.

Ако не се предприемат никакви действия, заради постояно разраняване на раната съществува голяма вероятност от инфектиране, затова е необходима дезинфекция на засегнатия участък.