Описание

Доброкачествена лимфоретикулоза или болест от ухапване от котка или одраскване представлява синдром, характеризиращо се с формирането на червени нежни папули или пустули на мястото, където домашна котка ви е одраскала, облизала или ви е ухапала повърхностно.

Но след появата на този обрив синдромът прогресира и след около 1-3 седмици лимфните възли около засегнатото място се подуват. При значителен процент от засегнатите пациенти се развива субфебрилитет.

Някои учени предполагат, че котешки бълхи могат да предадат заболяването при определени обстоятелства например при мачкане с ръце на котката, яйцата на нейните бълхи могат да проникват в кожата на човека през малки ранички.

Бактериите, които причиняват болестта са Bartonella henselae. Неотдавна и други два вида бактерии бяха идентифицирани като причинители Afipia felis и Bartonella clarridgeiea, но учените все още събират доказателства в подкрепа на това откритие.

Какви са симптомите?

Първите симптоми на БКУ се проявяват около 3 - 14 дни след одраскването, повърхностното ухапване или рядко от облизването на обикновена домашна котка.

Тези клинични изяви се състоят във формирането на една или повече папули /малки издигнати участъци по кожата, без течност вътре/ или гнойни пъпки, подобни на папули, но с гной вътре, на мястото, където домашна котка ви е ухапала, одраскала или облизала.

При повечето хора този обрив започва спонтанно да изчезва след около 1-3 седмици. Но докато папулите или пустулите избледняват, лимфните възли, разположени в зоната на инфекцията, започват да набъбват при около 90% от засегнатите.

Лимфните възли, които най-често биват засегнати са аксиларните /подмишниците/, цервикалните и ингвиналните /слабинните/. Тези възли обикновено се подуват и дори могат да се спукат и от тях да изтече гной. Често засегнатите развиват субрифелитет.

Една бележка с повишено внимание: ухапване от възрастна домашна котка може да предизвика до друг вид бързо прогресираща инфекция с бактериите Pasteurella multocida и засегнатите трябва да бъдат третирани в рамките на около 48 часа след ухапването.

Симптомите на болка и подуване на мястото на ухапване се проявяват около 8-24 часа след ухапването от котката за разлика от клиничните изяви на БКУ.

Лечение на ухапване от котка

Лечението започва с овладяването на болката и температурата с ибупрофен и парацетамол. Топлите компреси при подути лимфни възли спомагат за намаляване на болката. Някои лекари препоръчват аспирация на подутите лимфни възли с игли.

Инцизията и дренажът са противопоказни, тъй като няма да ускорят възстановяването и могат да станат причина за белези и фистули /необичайно свързване на органите/, които непрекъснато се дренират и е възможно да се развият вторични инфекции.

Антибиотици не се използват при повечето от засегнатите. Въпреки това, при пациентите с много силна болка в лимфния възел, може да се изпише азитромицин, който ще намали болката, но няма да намали продължителността на изявите на синдрома.

Но повечето лекари назначават терапия с антибиотици на всеки, който е със супресирана имунна система. Bartonella henselae обикновено са резистентни на няколко базирани на пеницилин антибиотика като амоксициклин, но в литературата се посочва, че антибиотици като триметоприм-сулфаметоксазол, гентамицин, римфампин, ципрофлоксацин и азитромицин, са ефективни и бактериите са чувствително към тяхното действие.

Антибиотиците помагат за ограничаването растежа на бактериите при пациентите с компрометирана имунна система. Изглежда няма единно мнение кой клас антибиотици е най-ефективен, изборът кое точно лекарство да се приложи, се прави от всеки лекар.