Медицинската наука напредва с всеки изминал ден, със същото темпо върви и техническия прогрес при разработването на медицински изделия.

Сега система за мониторинг е вградена направо в седалката на тоалетната. Създадена е от специалисти от американска изследователска компания с цел понижаване на показателите на повторна хоспитализация при хронична сърдечна недостатъчност.

Седалки за тоалетна помагат за избягване на повторна хоспитализация

Седалките за тоалетна измерват електрическата и механичната активност на сърцето, контролират честота на сърдечните съкращения, ударният обем, кръвното налягане, нивото на оксигенация на кръвта, а също и теглото на болния.

Алгоритмите анализират данните и в случай на необходимост предупреждават лекуващите кардиолози, дори и за минимално влошаване на здравословното състояние.

Лекарите, без да губят време, могат да предпишат промени в терапията. Намесата може да е съвсем елементарна, например, смяна на назначено лекарство.

Предполага се, че седалките ще се закупуват от болниците и ще се дават на болните от сърдечна недостатъчност веднага след изписването. Благотворителност, бихте казали? Не, по-скоро икономия.

Реалностите, поне в САЩ, са такива, че в рамките на 30 дни след изписване от болницата 25% от болните от хронична сърдечна недостатъчност отново биват хоспитализирани.

3000 долара глоба за повторна хоспитализация в САЩ

Регулаторните органи в страната на неограничените невъзможности налагат много големи глоби на лечебните завадения при необходимост от повторна хоспитализация след лечение на сърдечна недостатъчност.

За един постъпил повторно глобата за болницата е над 3000 долара, а ако 150 получат усложнения, това са около 500000 долара имуществена санкция.

Това е огромен товар за бюджета на лечебното заведение, дори и в САЩ, където здравеопазването е доста добре финансово осигурено и годишно американецът дава средно по над 10 000 долара за здраве.

За сравнение в България общият бюджет на НЗОК и на Министерството на здравеопазването не стига и по 1000 лева за български гражданин.

Лечебните заведения в САЩ всъщност ще си спестят тези глоби с новите седалки за контрол на сърдечните показатели.

И ако новите приспособления или по-скоро медицински изделия са с цена от около 1300 долара.

 За 150 болни от хронична сърдечна недостатъчност общо ще са на стойност от около 200 000 долара и биха спестили повторни хоспитализации и допълнителни 300 000 долара глоби.