Карбункул на бъбрека – това е тежко протичащо възпалително заболяване, при което в бъбречната тъкан се формира локализирано гнойно-некротично огнище.

Какви бактерии предизвикват карбункул на бъбрека

Този патологичен процес е с инфекциозна природа, която най-често е усложнение на гноен пиелонефрит. Клиничната картина при тази патология е представена от ярко изразен интоксикационен синдром и болка, локализираща се в кръста.

Прогнозата при това състояние пряко зависи от това колко своевременно е била поставена диагнозата.

Бъбречен карбункул – повишен риск от гноен перитонит

Карбункулът може да стане причина за редица опасни усложнения, сред които е септичен шок, емболия на разклоненията на белодробната артерия. А също и разпространение на възпалението към редица разположени в близост вътрешни органи. Например, възможно е развитие на гноен перитонит.

Отличителна особеност на това заболяване е, че в бъбречната тъкан преобладават некротични процеси, което обуславя тежък интоксикационен синдром.

Установено е, че жените до известна степен са по-предразположени към развитието на тази патология, което се обяснява с анатомични особености на тяхната отделителна система.

В основната рискова група са хора на възраст от 30 до 50 години.

Основна причина за развитие на карбункул е инфекциозна флора, като най-често патогени провокатори са гнойни бактерии – ешерихия коли, стафилококи и стрептококи.

Съществуват 2 основни механизма на заразяване. Първият от тях – това е възходящ път на разпространение на инфекцията по пикочните пътища.

В този случай първо се развива пиелонефрит и едва впоследствие карбункул. Вторият механизъм е чрез хематогенно разпространение, тоест с кръвта, на бактерии от различни отдалечени инфекциозни огнища в организма.

Образуването на карбункула чрез хематогенно разпространение на бактерии обикновено се предшества от множествени абсцеси, локализиращи се в бъбречния паренхим.

Съществуват множество фактори, които значително повишават риска от възникването на тази болест. На първо място, това са съществуващи възпалителни огнища в други отдели на пикочно-половата система, например, в пикочния канал или в пикочния мехур.

Гнойна инфекция на други вътрешни органи, например, на белите дробове, също е един от основните предразполагащи фактори.

При застой на урината също се създават благоприятни условия за активно размножаване на патогенна флора.

Симптоми, възникващи при карбункул на бъбреците

В типичните случаи това заболяване се съпровожда с бързо нарастване на симптомите. Температурата рязко се повишава, стига до 40 градуса, и се допълва със силно главоболие и мускулни болки. Присъства и силна болка, локализираща се в областта на засегнатия бъбрек.

Съществува още един възможен вариант – латентен. Наблюдават се неспецифични симптоми, които могат да бъдат объркани с много други заболявания.

При тази форма често възниква симптоматика от страна на сърдечно-съдовата система под формата на аритмии, хипертония и т.н.

Възможно е да преобладават абдоминални клинични проявления – болка в корема, гадене, гадене и повръщане, чревно разстройство под формата на диария. В някои случаи, дори и температурата не е повишена.

Диагностика и лечение на болестта

Това заболяване може да се установи само с инструментални методи. Първо се прави ултразвуково изследване, с помощта на което може да се визуализира гнойно огнище.

Също са показни екскреторна урография и ултразвукова доплерография. По-пълна картина на заболяването може да се получи с назначаване на компютърна томография с контраст.

Данните от пълната кръвна картина при карбункул на бъбрека показват признаци на възпаление. А при изследване на урината при спукан карбункул се установява високо съдържание на гной.

При това заболяване се налага спешна хирургична интервенция, предполагаща отваряне и дрениране на гнойното огнище. Допълва се с антибиотична терапия и мероприятия по дезинтоксикация.

Консервативните мероприятия са допустими само в началото на заболяването и ако карбункулът се е спускал в бъбречното легенче.

Как да се предпазим от развитие на бъбречен карбункул

За профилактика от развитието на този патологичен процес е необходимо своевременно да лекуваме съществуващи инфекциозни огнища в организма, особено в областта на отделителната система.

За добро състояние на бъбреците е важно да се храним пълноценно, да похапваме повече зеленчуци, да не прекаляваме с месото и да се наспиваме. Така филтрите на нашия организъм дълго ще функционират оптимално.