" Много хора си мислят, че като решават пъзели или четат думи, могат да контролират своя мозък" казва Том Стафорд- " Но нов експеримент показва колко много неща се случват под повърхността на съзнателния ум."

Това е често срещано погрешно схващане, че ние знаем много за нашите умове. Както всеки човек, когато ходим или говорим, си мислим: " Какво трябва да обядвам? ", " Каква работа имам да върша? " и други. Нормално е да се предположи, че всички тези неща се вършат от ума ни, но това е напълно погрешно.

Повечето психолози, предполагат, че хората имат подсъзнание, което извършва по-тежката работа в процеса на мислене. Например ако реша да мърдам пръстите си, те се движат напред-назад в сложно движение или пък ако си задам въпроса "Коя е столицата на Франция" наум, веднага ще отговоря, че това е Париж. Всичко това го прави нашето подсъзнание!

Големият казус в психологията е точно това, което се прави от несъзнателното и това, което изисква съзнателна мисъл. Един популярен възглед е, че подсъзнанието може да подготви прости действия, свързани с реакциите и стимула на човека, които предоставят основни факти, разпознават обекти и извършват движения.

Израелски екип извършва експеримент, в който Ран Хасин и колегите му използват визуален трик, наречен Непрекъсната светкавица, за да вмъкнат информация в съзнанието на участниците, без да осъзнаят тази информация. Може и да звучи невероятно, но в действителност това е много просто.

Техниката се възползва от факта, че имаме две очи и нашият мозък обикновено се опитва да слее двете получени изображения в един последователен възглед за света. Този метод използва специални очила, които да покажат на хората различни изображения във всяко око.

Едно око получава бърза последователност на ярко оцветени квадрати, които са толкова объркващи, че когато истински се представя информация за другото око, човекът не е съзнателно наясно с това.

Ключовият експеримент на Хасин е да използва лесни аритметични задачи. Въпросите ще бъдат от рода на " 9 - 3 -  4 =" като участниците трябва да прочетат задачата на глас и да я решат възможно най-бързо. Отговорът би могъл да бъде или правилния отговор на аритметичната задача ( в този случай " 2") или грешен отговор ( например "1").

Невероятният резултат е, че по-бързите участници са тези, които са решили задачата правилно. Това показва, че уравнението е било обработено и решено от техните умове - въпреки че те са го направили несъзнателно, което означава, че са могли да прочетат правилния отговор по-бързо, отколкото грешния.

Резултатът показва, че несъзнателното подсъзнание има по-сложни функции, отколкото мнозина си мислят. За разлика от други тестове на безсъзнателна обработка, този не изискваше автоматичен отговор от типа за " Коя е столицата на Англия? ", а се иска точен отговор според правилата на аритметиката.

Докладът показва, че " несъзнателните процеси могат да изпълняват всяка фундаментална функция на основно ниво, за да могат съзнателните процеси да я изпълняват" .

Това са силни твърдения и специалистите признават, че има още много работа за вършене, откакто са започнали да изследват силата на нашето подсъзнание. Подобно на айсбергите, повечето от работата на нашите умове остава извън полезрението. Експерименти като този дават поглед под повърхността.