Умствената умора или мъгла в главата, трудности с вниманието, паметта, всичко това са много чести проблеми на съвременните хора. И те могат да засегнат човек на всякаква възраст.

Нарушенията на клетъчно ниво и преждевременното стареене на мозъка са последствия от влошено състояние на околната среда, информационно, физическо и емоционално претоварване, непълноценен отдих, а също и от проблеми със здравето.

Причината за умствената умора може да се крие във възпалителни процеси, а те се предизвикват от нездравословната храна.

Не трябва да се забравя, че средно от 40-годишна възраст, а при вредни навици и патологии на кръвоносните съдове, както и на гръбначния стълб, и по-рано кръвоснабдяването на мозъка се понижава.

Как да се борим с мъглата в ума и с други когнитивни нарушения

Защо се уморяваме от интелектуалния труд

За тези, които не са имали възможност да сравняват тежък физически труд и умствено натоварване, често е неразбираемо, защо работещите в офис или учените също се уморяват? Те не вдигат тежко, нито пък пренасят тухли, не е ли така? Откъде се появява тази умора?

Експерти от Университета на Бирмингам и Амстердам намират отговор. Когато по време на умствени натоварвания се повишава активността на невроните на префронталната кора на главния мозък, в нея се натрупват продукти от тяхната работа.

Потенциално те са токсични, едно от веществата е глутамат. Прекомерното количество от това вещество води до умствена умора, при която е трудно да започнем да правим нещо и да съсредоточим вниманието си.

Невробиолози смятат, че тази умора е сигнал за необходимостта да си починем, тъй като по време на сън глутаматът се отделя от главния мозък.

Ако сънят е недостатъчно дълъг или тревожен, то пълна детоксикация не се извършва. И започват процеси на клетъчно разрушаване.

До прекомерно умствено напрежение могат да доведат не само претоварването в работата – когнитивното изтощение настъпва, поради излишъка на важна и тревожна информация, стрес, които карат мислите сякаш да се въртят в кръг или активно да търсят изход от създалата се ситуация.

Стареене, редица хронични заболявания, а също и продължителните инфекциозни заболявания също предизвикват когнитивна умора или мозъчна мъгла.

Какво помага при умствено изтощение

За борба с последствията от негативните въздействия на мозъчните функции помага профилактиката на такива въздействия, а също и изключително здравословният начин на живот, своевременната диагностика и лечение на заболявания, психохигиена с режим на деня.

В ежедневието не е толкова лесно спазването на тези правила, но все пак е по силите на всеки:

  • Сън – все пак сънят наистина лекува много нарушения и помага за предотвратяване на нови;
  • Изследвания – за откриване на скрити възпаления в организма и предприемане на терапевтични мерки за отстраняването им;
  • Подобряване на хранителния режим – включване в хранителния режим на полезни храни за мозъка, да се постараем да не допускаме излишъка от вредни храни;
  • Да си създадем правило за хигиена за използване на мобилни устройства;
  • Помощ за мозъка със специални препарати, които способстват за възстановяване на обвивките на клетките – плазмоген;
  • Приемане на добавки, които усилват процесите на клетъчно дишане и притока на хранителни вещества.

Плазмогени – що за вещества са това

Плазмогените, или група фосфолипиди – това са натурални липиди, присъстващи във всички клетки. И на дела на плазмогените се падат повече от 20% от фосфолипидите, тоест те са абсолютно незаменими и са изключително необходими на организма.

Най-много те са необходими на централната нервна система – нервни влакна, тъкани на мозъка, а също и на сърцето.

При стареене или повишено натоварване на организма, включително при когнитивни и емоционални, организмът понижава образуването на плазмогени, а сами те доста по-бързо се изразходват.

Това неизбежно влияе на общото състояние, предизвиквайки синдрома на изцедения лимон и влошаване на умствените способности. Болестта на Алцхаймер и Паркинсон се съпровождат с рязко понижаване на нивото на плазмогените.

Освен от претоварването образуването на плазмогени се влияе от състоянието на чревния микробиом.

Приемът на плазмогени е показно при когнитивни, невродегенеративни нарушения, астеничен синдром, емоционално и физическо изтощение, а също и при понижаването им от напредването на възрастта.

Къде се съдържат плазмогени

Основно в пилешкото месо, но то не се усвоява добре от организма, алтернатива за по-високо качество и с по-лесно усвояване са дълбоководните морски миди – пектиниди.