Някои нутриционисти считат, че сусамовият тахан е суперхрана. Установено е, че този продукт снабдява тялото ни с всички необходими вещества – протеини, въглехидрати, мазнини, фибри и аминокиселини.

В днешната статия, ще ви разкрием повече за ползите от тази суперхрана, която може да бъде превърната във вкусна и здравословна закуска или засищащо междинно хранене.

Какви са ползите от консумацията на сусамов тахан

  • Сусамовата паста е силно препоръчителна за консумация в периода на менопаузата. В състава на сусамовия тахан се съдържат вещества, които могат да подобрят структурата на костите в дългосрочен план, като съдейства за по-доброто усвояване на калция.
  • Таханът е изключително полезен за здравето на стомашно-чревния тракт. Той подобрява перисталтиката на червата, стимулира процесите, свързани с производството на стомашни сокове и действа очистително.
  • Сусамовата паста е силно препоръчителна за страдащите от анемия. Това се дължи на факта, че в сусамът е много богат на желязо. Без желязо в организмът ни не може да се синтезират молекулите на хемоглобина и в такива случаи възниква желязодефицитна анемия. Тя се среща често, при жени с по-обилен менструален цикъл, затова е добре да заложите на консумацията на тахан, особено в този период от месеца.
  • Лекува, дори и настинка. Освен, че е много богат на минерали и витамини, сусамовият продукт има и мощни противовъзпалителни свойства. Така, той може да послужи като лекарство за болно гърло и кашлица.
  • Таханът увеличава мъжката плодовидост.

Кои са най-добрите варианти за прием на сусамов тахан

Чистият сусамов тахан, определено, не се харесва на всички поради натрапчивия и тежък вкус. Въпреки това, ако опитвате за първи път тахан е добре да пробвате малка лъжичка неовкусен и чист сусамов тахан, за да усетите неговите вкусови качества, а кой знае – може и да ви допадне.

Ако обаче сте от почитателите на по-балансирани вкусове, то определено е добре да го съчетаете с друга храна.

Добра идея за една балансирана и засищаща закуска е една кофичка нискомаслено кисело мляко с една лъжица тахан. По желание може да добавите и 15 – 20 гр. овесени ядки. Така ще си набавите солидно количество белтъчини, мазнини, въглехидрати и фибри.

Силният сусамов вкус се съчетава добре и с мед. Може да си забъркате 150 гр. сусамов тахан и 50 гр. пчелен мед. Съхранявайте на сухо и хладно място.

Може да добавяте от готовата смес във ммашата закуска, към палачинки или да съчетаете с ябълка, например.

Все пак, колкото и вкусни варианти за консумация да съществуват, не е добре да похапвате тахан в големи колечества, тъй като е доста калоричен.