Потенето нощем се счита за нормално. Обикновено, то се свързва със симптом на настъпваща менопауза.

Въпреки, че потенето не е типичен симптом за много заболявания, все пак е добре да не го пренебрегваме и да се обърнем към специалист, ако то е прекомерно и продължава дълго време.

Причините за прекомерното изпотяване могат да бъдат много и разнообразни, а основните ще разгледаме днес.

1. Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът предствлява патологично състояние на повишена функция на щитовидната жлеза, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоидни хормони. При това заболяване, телесната температура нараства, повишава се влажността на кожата, а съпроводено с това се появява и нощното потене.

Затова е добре, на първо време, да се подложите на кръвни хормонални изследвания, които ще ви насочат към по нататъшен подход в поставянето на определена диагноза.

2. Обструктивна сънна апнея

Сънната апнея представлява болестно състояние, което се характеризира с повтарящи се епизоди на спирането на дишането по време на сън. При обструктивният тип сънна апнея, възниква спиране на дишането, тъй като мускулите в областта на гърлото се отпускат и колабират, вследствие на което, възниква запушване (обструкция) на горните дихателни пътища, а притокът на въздух към долните отдели на дихателните пътища е възпрепятстван, за кратко.

Някои от страдащите от това състояние, съобщават за нощно изпотяване, което се съпровожда с, типичното за болестта, шумно хъркане.

Ако ваши близки са се «оплаквали», че хъркате, а в същото време се будите с чувствота за неприятно изпотяване, то е добре да се свържете с лекар-специалист по съня.

3. Онкологично заболяване

Ако се будите с навлажнена пижама и чаршафи през нощта, то това може и да е следствие от развиващ се злокачествен процес в тялото. Потенето може да е симптом на наличие на лимфом.

Лимфомът е рак на лимфната система, който настъпва в следствие на грешка в производството на лимфоцити, което води до поява на атипични клетки. Често наблюдавани прояви на това злокачествено заболяване са: сърбеж по кожата, необяснима загуба на тегло, системна умора, липса на апетит и др.

4. Гастроезофагеална рефлуксна болест

При тази болест се наблюдава връщане на стомашния сок от стомаха към хранопровода. Стомашният сок е много богат на киселини, които могат да разрушат вътрешният слой от лигавицата на хранопровода.

Макар и да не е толкова често срещано, при това заболяване може да възникни обилно нощно изпотяване, съпровождащо типичната болка и парене зад гръдната кост, която често възниква след обилна небалансирана вечеря и липса на движение, преди лягане.