Ако се разходите из града, в който живеете, може да видите, че хората се занимават със своите смартфони постоянно.

Често пъти сядате в заведение и виждате младежка компания, в която хората не говорят помежду си, а са вперили поглед в мобилните си телефони.

Защо е така? Променят ли се хората в днешно време?

Определено да, след като някои може да се намират на едно и също място, без дори да забелязват присъствието на другия. Това се дължи на манията към модерните устройства.

Това е момент, заснет в продължаващата серия на фотографа Джош Пулман, който документира хората, използващи мобилни телефони на публични места.

Почти всяка улица в големите градове е пълна с хора, които са вперили очи в смартфоните си – явление, което не е съществувало преди няколко десетилетия. Повечето хора вече приемат факта, че физическият и вербалният контакт, които се осъществяват наживо, не означават непременно споделено преживяване.

Където и да отидете, чрез смартфона си вие имате опции, които са далеч по-примамливи от мястото, на което се намирате в момента. Тези опции обикновено са: достъп до приятели, семейство, новини, мнения, скандали, знаменитости, работа, свободно време и информация.

Не е чудно, че обществото е приковано към мобилните телефони, които могат да отвлекат вниманието и концентрацията на хората във всеки един момент.

„Ако двама души се разхождат по улицата заедно, като и двамата разговарят по телефона с някого, заедно ли са те наистина? И какъв е ефектът върху останалите от такива публични прояви на емоции, независимо дали това е тревожност, гняв или радост?

Възможно ли е да бъдете прекалено контактни и ако е така, какво означава това за вашето бъдеще, пита се Пулман.

Мобилните телефони са двигателят на социалния срив. Представете си картинката, когато телефоните тепърва са навлизали. Стотици жици са били прекарани, за да може да се постигне нов вид общуване между хората, така че те да бъдат улеснени и да не се нуждаят от директен контакт.

Електрическият телеграф вече бил дал на света някакво чудо – съобщение със скоростта на електроенергията.  „ Скоро контактите между хората ще се осъществяват единствено от разстояние”, оплаква се британски писател през 1897 година. Той се е опасявал, че ще бъде наложена подмяна на личния живот с този по жицата.

Обезкуражаващите предупреждения за новата технология не са нищо ново, съобщи наскоро BBC Radio 4. Още древните гърци са имали подобни опасения. И все пак, докато ранните страхове относно телефона може да са били преувеличени, те все пак са били доста точни.

Нещата през последните години доста са се променили. Преди е било нужно да се пробиват отвори в стените, за да се прекара телефон, а сега това може да стане напълно безжично.

В миналото телефонът е бил символ на заети и богати личности. С течение на времето, обаче, той се е превърнал в универсален лукс, който е използван от почти всички хора в света.

Ако не сте свързани с мрежата, вие автоматично се превръщате в изключително странни и недостъпни. Оказва се, че опасенията преди известно време, че мобилните телефони ще погълнат социалното общуване, са верни. Днешното общество е зависимо от тях и това обикновено се наблюдава по-подчертано при младите поколения.