Как да увеличим престоя си на тази земя? Този въпрос винаги е безпокоял хората. С търсенето на лекарства срещу старост са се занимавали още шамани, жреци и алхимици.

С времето това е преминало напълно на раменете на научната и медицинската общност. В настоящата статия ще ви разкажем за 3 интересни теории на основата на които, е възможно да бъде създаден дългоочакваният „еликсир на младостта”.

Нискокалоричната диета – ключ към дълголетието

Днес научната общност предлага няколко теории, обясняващи възможните причини и фактори за увеличаване на продължителността на живота.

За най-обоснована се смята идеята за удължаване на живота с помощта на нискокалорична диета.

На тази тема вече са проведени множество експерименти както с мухи-дрозофили, така и с мишки и плъхове.

Изследванията върху животни показват, че гладуването и намаляването на калоричността може да увеличи продължителността на живота с 30%. Всеки от нас ще се съгласи, че това съвсем не е малко.

Съставът на микробиома на червата на дълголетниците се отличава от този хората в напреднала възраст. Разнообразен е и близък до състава на племето Хадза в Танзания. Следователно, микробите на дълголетниците имат някаква тайна.

Подобни изследвания се провеждат и днес с хора. Около 100 доброволци се съгласяват да ограничат калорийния прием с 30%. Наблюдение за тях се провежда вече няколко години, и заключения ще могат да се правят след 10-15 години.

Но всички отбелязват, че при намаляване на калоричността на менюто започнали да се чувстват по-добре и имали повече енергия, колкото и да звучи странно.

Възможно е този феномен да помогне на учените да разкрият молекулярните механизми, които се задействат при гладуване и намаляване калоричността на храненето.

На тази основа могат да бъдат създадени препарати или хранителни добавки, редовното потребление на които ще помогне за удължаване на живота.

Но засега такива таблетки не са създадени, затова единственият правилен начин за увеличаване на продължителността на живота остава умереността в храненето и периодичните курсове гладуване.

Виното пази младостта и укрепва здравето

Теорията за умереното пиене на натурално червено вино все още е жива. Нееднократно се е доказвало, че една чаша червено вино в денонощие, това е прекрасна профилактика на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и рак.

А доколкото атеросклерозата и другите сърдечно-съдови заболявания са основна причина за смъртност по цял свят, то не е трудно да се направи извод, че профилактиката на тези заболявания ще позволи с няколко години да се увеличи продължителността на живота.

Но неотдавна едно от най-авторитетните медицински издания стигна до заключението, че безопасни дози алкохол не съществуват. Независимо от количествата, употребата на алкохол е пагубно за здравето и намалява продължителността на живота.

Премахване на дебелото черво – остаряла теория със съвременен акцент

Руски учен предлага интересна теория, според която човек старее, заради пагубното въздействие на микроорганизмите населяващи червата.

Ученият предполагал, че справянето с тези микроорганизми може съществено да увеличи продължителността на живота. Освен това ученият изказва идея за премахване на дебелото черво като източник на вредна микрофлора и гнилостни процеси.

Днес тази теория не издържа на никаква критика, тъй като учените вече са наясно колко полезна е чревната микрофлора. Появяват се все повече данни, че микрофлората има важно значение за поддържане на здраве и дълголетие.