Комплекс на героя е един от най-привлекателните комплекси. От детството виждаме преди себе си герои. Във филмите и в анимациите помагат на всички и ги спасяват, стават популярни, всички ги обичат.

Но с това те жертват своето щастие, като често не го взимат под внимание. А животът на всеки човек или герой е една.

Какво е това комплекс на героя?

Комплекс на героя предполага помощ на всички и винаги, често в ущърб на себе си. Като най-високата цел, която преследва човек, да бъде в центъра на вниманието и да получи одобрение.

Тоест човек не е уверен в себе си, не е намерил себе си в професионалната сфера, смята, че не му се обръща достатъчно внимание.

Често комплекс на героя се появява при хора, които отрастват в неблагополучни семейства. Детето се стреми да разреши проблема на мечтите си, а когато пораства не желае да живее как неговите родители и прави всичко, за да защити себеподобните си, търпящи лошо отношение.

А когато в детството човек не е получавал достатъчно внимание, благодарност, той жадува да получи всички това, когато порасне.

Обикновено към комплекс на героя са предразположени жените. В ущърб на своите желания и чувства, жената се стреми да угоди на всички на всички членове на семейството – мъж, деца.

Но често забравя за себе си. Има и жени с комплекс на героя, които се раздават не само за собственото си семейство, но и за родителите, семейството на сестрата или брата, в резултат на което се стига до прекомерна умора и изнемогване.

Този психологически проблем се характеризира със следните симптоми:

  • Постоянни оплаквания от съдбата и неразбиране на околните;
  • Възприемане на себе си като герой;
  • Поривът да дойдем на помощ на околните, дори и да няма необходимост;
  • Разочарованието, което възниква след порива;

Докато човек се намира в благоприятна за него ситуация, се чувства комфортно. Но след като мисията е изпълнена, възниква разочарование и дори депресия. Човек се връща в реалността, където не е популярен супергерой.

Подобен комплекс много вреди на човек. Първо, често помага на тези, които не се нуждаят от помощ и в ущърб на своите желания. Второ, негативните емоции, които възникват, след като всичко е завършило, предизвикват депресия.

И човек може нарочно да създава ситуации, при които му е необходима помощ. А това може да е опасно.

Как да се избавим от този комплекс?

Всички комплекси за вредни за психиката, а понякога и за физическото здраве. Затова с тях трябва да се борим. Това се отнася и за комплекса на героя.

Преди всичко трябва да осъзнаваме, че хората далеч не във всички ситуации имат нужда от помощ. Но това означава, че не трябва да се помага на околните.

Да, има ситуации, когато помощта е необходима: да се извика пожарна, да се напишат домашните с детето, да се подкрепи приятел, ако се притеснява преди сложно изпитание.

Но трябва да умеем да разбираме, когато е необходима помощ и кога не. Не следва постоянно да разрешаваме чужди проблеми. Достатъчно е да бъдем любезни и да предлагаме помощ, при която няма да пострадат интересите ни. Ако не става въпрос за живот и смърт, за сериозна болест или нещо подобно.

При възникване на желание за нещо, трябва внимателно да обмислим своя порив.