Какво е вагинално кървене?

Кървене, което не е свързано с менструалния цикъл и дори след необичайно обилен мензис, може да бъде причина за тревога. Медицинският термин за прекомерно или продължително вагинално кървене, което се случва по време на редовния менструален цикъл, е по-популярен като менорагия.

А метрорагия е термин, използван за обозначаване за обозначаване на необичайното маточно кървене, особено във времето между очакваните менструални цикли.

Съществува и още един медицински термин менометрорагия, който е общ термин и означава силно маточно кървене, както по време на менструален цикъл, така и когато се появява необичайно.

Важно е да се установи каква е причината за кървенето, неговият произход – от матката, вагината или някой друг тъкан или орган, както и да се вземат мерки за контролиране на кървенето или напълно да бъде спряно.

Какви са симптомите?

Един от честите симптоми е изключително обилната менструация, която предизвиква нуждата от по-чести смяна на тампоните или превръзките.

Това може да бъде отличително и дразнещо за жената, която обикновено не изпитва такава интензивност на кръвотечението по време на менструацията си. Такъв симптом може да доведе до увеличена загуба на кръв и да предизвика неудобство, а порой и стрес при засегнатата жена.

Освен това, възможни са и други симптоми, като например болка в областта на черния дроб, необичайни или неочаквани усещания в тази област или дори необясними изменения в цикъла на менструацията.

Тези допълнителни сигнали или симптоми могат да бъдат ключът към разбирането на основната причина за вагиналното кървене и трябва да бъдат отчетени при консултация с лекар.

Какви са причините?

• дисфункционално маточно кървене

- Когато кървенето не е причинено от менструалния цикъл, то се означава като необичайно или дисфункционално маточно кървене. Това е най-честата причина за анормалното вагинално кървене при жените в детеродна възраст. Около 10 % от жените преживяват в определен момент от живота си това състояние.

- Когато комплексните хормонални процеси, които резултират в менструалния цикъл са нарушени поради неравновесните нива на прогестерона и естрогена, може да се появи силно маточно кървене.

- Диагнозата на състоянието се поставя по метода на изключване, което означава, че всички други причини за кървене трябва да бъдат изключени включително травми, тумори или други заболявания.

- В зависимост от възрастта на момичето или жената причините за това състояние могат да бъдат също различни.

- Дисфункционалното маточно кървене най-често се свързва с ановулаторен цикъл. Ановулацията е състояние, при което менструалния цикъл започва без преди това да се е отделила яйцеклетка от яйчниците на жената. В някои случаи заедно с появата на кървенето се отделя и яйцеклетка.

- Най-честата причина за необичайно маточно кървене при жените в юношеска възраст е ановулаторен цикъл.

• Бременност

- При жени в детеродна възраст най-честата причина за анормално маточно кървене е бременност и нейните усложнения като например извънматочна бременност или аборт. Ановулацията също може да бъде причина за необичайно кървене при жени в детеродната възраст.

Въпреки това ановулаторен цикъл имат понякога по-малко от 20% от фертилните жени, затова всички други причини като например тазова възпалителна болест или миома на матката трябва да бъдат изключени.

Някои лекарства като например антикоагуланти – възпрепятстващи съсирването на кръвта, също могат да станат причина за необичайно кървене.

Лечение на вагинално кървене

Сигурността и здравето на жената са от изключителна важност при преживяване на всякакви проблеми, свързани със здравето на вагиналното кървене.

Първата стъпка в управлението на този проблем е да се установи източникът на кървенето. Това може да се извърши, като се потвърди, че кръвта произлиза именно от влагалището, а не от други области като ректума или пикочните пътища.

За да се направи тази диференциация, е важно да се използват правилни методи. Например, един от начините е да се постави тампон във вагината, което ще помогне да се установи точният източник на кървенето.

Това е полезен метод за потвърждение, особено когато става въпрос за установяване на причините за вагиналното кървене.

Ако кървенето продължава с интензивност, е препоръчително жената да се отпочине в легло, което може да помогне за намаляване на интензивността на кървенето.

Следващата важна стъпка при управлението на вагиналното кървене е следенето на обема на кръвта. Това включва проследяване на броя тампони, които се използват и сменят. Тази практика може да предостави важна информация за обема и интензивността на кървенето, която следва да бъде споделена с медицинския персонал при консултация.

Също така, е важно да се обърне внимание на лекарствата, които се приемат по време на вагиналното кървене. Например, аспиринът може да увеличи продължителността на кървенето поради своето влияние върху състоянието на кръвоносната система.

Поради тази причина се препоръчва избягването на аспирин или други лекарства, които могат да увеличат склонността на кръвта към разреждане.

Когато се стигне до въпроси, свързани със здравето на вагиналното кървене, винаги е препоръчително да се потърси медицинска помощ.

Медицинският професионалист може да предостави необходимото лечение, диагностика и съвети, специфични за индивидуалния случай. Незабавната консултация с лекар е особено важна, ако кървенето е интензивно, продължава за продължителен период или е съпътствано от други симптоми като болка или неудобство.