Какво е вагинално кървене?

Кървене, което не е свързано с менструалния цикъл и дори след необичайно обилен мензис, може да бъде причина за тревога. Медицинският термин за прекомерно или продължително вагинално кървене, което се случва по време на редовния менструален цикъл, е по-популярен като менорагия.

А метрорагия е термин, използван за обозначаване за обозначаване на необичайното маточно кървене, особено във времето между очакваните менструални цикли. Съществува и още един медицински термин менометрорагия, който е общ термин и означава силно маточно кървене, както по време на менструален цикъл, така и когато се появява необичайно.

Важно е да се установи каква е причината за кървенето, неговият произход – от матката, вагината или някой друг тъкан или орган, както и да се вземат мерки за контролиране на кървенето или напълно да бъде спряно.

Какви са симптомите?

Симптомите са кръв по бельото или по спалното бельо. Също така може да се появи по тоалетната чиния след уриниране. Изключително обилна менструация, при която жената се принуждава да си сменя по-тампоните или превръзките, отколкото обикновено.

Какви са причините?

• дисфункционално маточно кървене

- Когато кървенето не е причинено от менструалния цикъл, то се означава като необичайно или дисфункционално маточно кървене. Това е най-честата причина за анормалното вагинално кървене при жените в детеродна възраст. Около 10 % от жените преживяват в определен момент от живота си това състояние.

- Когато комплексните хормонални процеси, които резултират в менструалния цикъл са нарушени поради неравновесните нива на прогестерона и естрогена, може да се появи силно маточно кървене.

- Диагнозата на състоянието се поставя по метода на изключване, което означава, че всички други причини за кървене трябва да бъдат изключени включително травми, тумори или други заболявания.

- В зависимост от възрастта на момичето или жената причините за това състояние могат да бъдат също различни.

- Дисфункционалното маточно кървене най-често се свързва с ановулаторен цикъл. Ановулацията е състояние, при което менструалния цикъл започва без преди това да се е отделила яйцеклетка от яйчниците на жената. В някои случаи заедно с появата на кървенето се отделя и яйцеклетка.

- Най-честата причина за необичайно маточно кървене при жените в юношеска възраст е ановулаторен цикъл.

• Бременност

- При жени в детеродна възраст най-честата причина за анормално маточно кървене е бременност и нейните усложнения като например извънматочна бременност или аборт. Ановулацията също може да бъде причина за необичайно кървене при жени в детеродната възраст. Въпреки това ановулаторен цикъл имат понякога по-малко от 20% от фертилните жени, затова всички други причини като например тазова възпалителна болест или миома на матката трябва да бъдат изключени.

Някои лекарства като например антикоагуланти – възпрепятстващи съсирването на кръвта, също могат да станат причина за необичайно кървене.

Лечение на вагинално кървене

Уверете се, че кървенето произтича от влагалището и не е от ректума или пикочните пътища – в този случай кръв има само в урината. Можете да поставите тампон във вагината си, за да потвърдите, че източникът на кървенето е в областта на влагалището, шийката на матката или самата матка. Ако кървенето е силно, препоръчително е да стоите в легнало положение.

Също така трябва да проследите броя тампони, които сменете, за да е възможно определянето на обема на кървенето. Трябва да избягвате аспирин, тъй като е възможно да кървенето да продължи по-дълго, поради действието на медикамента.