Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт или помятане представлява неволево прекъсване на бременността преди ембрионът да бъде в състояние да съществува самостоятелно извън утробата на майката т.е преди 20-тата гестационна седмица.

Някои специалисти са на мнение, че това е начин природата да прекрати съществуването на един увреден ембрион.

Загубата на бременността се възприема много трудно от бъдещите родители. Те търсят отговор защо това се е случило или обвиняват себе си. Но за спонтанният аборт не е виновен никой и трудно би могъл да се предвиди и предотврати.

Този вид аборти са сравнително чести. 1 от 6 жени, които знаят, че са бременни помятат. Също така доста често се случва жена да загуби бременността преди да разбрала изобщо, че чака дете.

Какви са симптомите?

Най-честите признаци са:

• Кървене от влагалището, то може да бъде силно или слабо, постоянно или да започва и да спира. Понякога е трудно да се определи лекото кървене е признак за загуба на бременност. Но ако кървенето е придружено с болка, вероятността се увеличава. Макар че кървенето в повечето случаи е първия признак при помятане, в първия триместър кървене може да появи и при нормална бременност.

• Болки в корема, устойчива тъпа болка в долната част на гърба или тазови болки. Те могат да започнат от няколко часа до няколко дни, след като кървенето е започнало.

• Кръвосъсиреци или сива на цвят тъкан/плода/, която преминава през влагалището;

Трудно е да се каже кога се случва загубата на бременността. Често абортът не се проявява като единично събитие, а като поредица от събития в продължение на няколко дни. Физическото усещане при жена, която преживява спонтанен аборт в повечето случаи е много различно от усещанията на друга жена загубваща бременността си.

Какви са рисковите фактори?

Факторите, които могат да увеличат риска от помятане са:

• Възрастта, особено при възраст 35 и повече години;
• Анамнеза на повтарящи се аборти;
• Синдром на поликистозните яйчници, което води до проблеми с овулацията, затлъстяване, повишени нива на мъжките полови хормони и повишаване на риска от развитие на диабет.
• Нарушение на кръвосъсирването като антифосфолипиден синдром;
• Неправилна структура на матката например Т-образна матка;
• Възрастта на бащата, особено ако е над 35 години;
• Употреба на алкохол и пушенето на цигари по време на бременност;
• Прием на големи количества кофеин;

Нормално е бъдещите родителни да се питат дали не са направили нещо, с което да предизвикат прекъсване на бременността.

Полезно е да се знае, че повечето спонтанни аборти се случват, защото оплодената яйцеклетка в матката не се е развивала нормално, а не поради нещо, което родителите са направили. Състоянието не се причинява от стрес, упражнения или стрес.

Лечение на спонтанен аборт

Не съществува терапия, която би могла да спре вече започнал спонтанен аборт. Ако кръвта ви е с отрицателен резус фактор се налага да ви се постави ваксина Anti-D гама-глобулин, за да предотвратят проблемни бъдещи бременности.

Препоръчително е при загубване на бременността да се направи тест, за да се установи дали няма несъвместимост между кръвната група на мъжа и жената.

Ако след спонтанният аборт продължавате да имате силни болки или кървене по-дълго от обичайното, трябва да се консултирате с гинеколога си, който да ви предпише лекарства или да препоръча извършването на абразио на матката.