Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт или помятане представлява неволево прекъсване на бременността преди ембрионът да бъде в състояние да съществува самостоятелно извън утробата на майката т.е преди 20-тата гестационна седмица.

Някои специалисти са на мнение, че това е начин природата да прекрати съществуването на един увреден ембрион.

Загубата на бременността се възприема много трудно от бъдещите родители. Те търсят отговор защо това се е случило или обвиняват себе си. Но за спонтанният аборт не е виновен никой и трудно би могъл да се предвиди и предотврати.

Този вид аборти са сравнително чести. 1 от 6 жени, които знаят, че са бременни помятат. Също така доста често се случва жена да загуби бременността преди да разбрала изобщо, че чака дете.

Какви са симптомите?

Най-честите признаци са:

• Кървене от влагалището, то може да бъде силно или слабо, постоянно или да започва и да спира.

Понякога е трудно да се определи лекото кървене е признак за загуба на бременност. Но ако кървенето е придружено с болка, вероятността се увеличава.

Макар че кървенето в повечето случаи е първия признак при помятане, в първия триместър кървене може да появи и при нормална бременност.

• Болки в корема, устойчива тъпа болка в долната част на гърба или тазови болки. Те могат да започнат от няколко часа до няколко дни, след като кървенето е започнало.

• Кръвосъсиреци или сива на цвят тъкан/плода/, която преминава през влагалището;

Трудно е да се каже кога се случва загубата на бременността. Често абортът не се проявява като единично събитие, а като поредица от събития в продължение на няколко дни.

Физическото усещане при жена, която преживява спонтанен аборт в повечето случаи е много различно от усещанията на друга жена загубваща бременността си.

Какви са рисковите фактори?

Рисковите фактори за спонтанен аборт представляват важен аспект от съвременната грижа за здравето на жените по време на бременност. Освен посочените фактори като възрастта, предходни аборти, синдром на поликистозните яйчници и други, има и други важни аспекти, които могат да бъдат разгледани.

Един от такива фактори е свързан със здравословното хранене по време на бременността. Недостатъчното приемане на важни хранителни вещества като фолиева киселина, желязо, витамини и минерали може да увеличи риска от спонтанен аборт.

Затова, правилното хранене и прием на съответните хранителни добавки играят важна роля за здравето на бременната жена и развитието на плода.

Друг фактор, който се обсъжда, е връзката между стреса и възможността за спонтанен аборт. Въпреки че стресът може да има влияние върху здравето на бременната жена, няма безспорни научни доказателства, че той директно предизвиква аборт.

Все пак, управлението на стреса и подходящите техники за релаксация могат да помогнат за по-доброто физическо и емоционално благополучие по време на бременността.

Също така, инфекциите играят важна роля за здравето по време на бременността. Някои инфекции като цитомегаловирус, рубеола, хламидия и други могат да бъдат свързани с увеличен риск от прекъсване на бременността.

Затова, подходящата ваксинация, предпазване от зарази и редовни медицински прегледи са важни за намаляване на този риск.

Важно е да се отбележи, че мнозинството случаи на спонтанни аборти се случват поради природни причини, свързани с развитието на плода, а не поради действия или недействия от страна на родителите.

Това е едно от основните убеждения в медицинската практика, което помага на бъдещите родители да се освободят от чувството на вина и вината за нещо, което не са причинили.

За да се намали риска от спонтанен аборт, е важно да се следват редовни медицински консултации и да се придържаме към здравословен начин на живот.

Лечение на спонтанен аборт

Лечението на спонтанен аборт е основно насочено към подпомагане на жената да премине през този физически и емоционален процес.

Важно е да се отбележи, че не съществува специфична терапия, която би могла да спре вече започнал спонтанен аборт. Медицинските процедури, използвани при спонтанен аборт, са насочени към управление на симптомите и възможните усложнения.

При случаи на неблагоприятни последици от спонтанен аборт, особено когато кръвта на жената е с отрицателен резус фактор, може да се наложи приложването на ваксина Anti-D гама-глобулин.

Това се прави с цел предотвратяване на бъдещи проблеми по време на следващите бременности. Този вид ваксинация е важен аспект от грижата за жената след спонтанен аборт, особено ако има риск от резус-инкомпатибилност.

След спонтанен аборт, препоръчително е да се извърши тест, който да установи възможна несъвместимост между кръвните групи на мъжа и жената. Това позволява на лекарите да предприемат подходящи мерки и да дадат съвети за бъдещите бременности, които да намалят риска от подобни ситуации.

Ако след спонтанен аборт жената изпитва интензивни болки или продължително кървене, извън нормалните параметри, важно е да потърси консултация с гинеколог.

Лекарят може да предпише лекарства, да препоръча допълнителни изследвания или да предложи извършването на абразио на матката, ако се счита, че това е необходимо за здравето и възстановяването на жената.