В разгара на есента е перфектното време за пиене на чайове. Тези растителни чудеса, освен полезни, могат да бъдат и много вкусни.

Пример, за такъв чай е Ройбос. Произлизаща от Южна Африка, екзотичната топла напитка, не само че ще утоли жаждата ви, но и ще ви направи по-здрави.

Затова решихме, с днешната статия, да ви дадем още един повод да си стоплите вода ?

Какво е това растение

Макар и някои хора да оприличават наименованието на чая, като име на алкохолна напитка или козметичен продукт, всъщност Rooibus е африканско растение, чиито листа се използват за направата на вкусния и ароматен чай.

Интересно за това растение е, че в листата му не се открива кофеин, както в повечето чайове, и затова вкусът му е и по-мек.

Първоначално, чаят е бил открит от племената Кой-кой, които са почитали този чай. Те са го използвали за подмладяване, за удължаване на живота на възрастните, а жените са намирали и приложение в боядисването на определени платове, кожи и др.

Може да се намери зелен и червен Ройбос, като тази класификация се определя от вида на обработката.

Какво се съдържа в Ройбос

Чаят е изключително богат на антиоксиданти, витамин С, витамин Е, витамин Р и витамин А. Той е много богат на желязо, като е установено, че в 4 чаши от тази намитка се съдържа 1/3 от необходимия дневен прием желязо.

Други минерали, които се откриват в чая са: магнезий, цинк, манган, калий и др.

Какви са лечебните ползи от африканския чай

Открито е, че в Ройбос се съдържа около 50% повече антиоксиданти, в сравнение със същото количество зелен чай. Това означава, че ако консумираме редовно от този чай, можем по-ефективно да се защитим от свободните радикали, които са около нас.

Както вече разбрахме, билката е богата на желязо, което я прави отлично допълнение към терапията на страдащите от желязодефицитна анемия.

Ройбос може да понижи кръвното налягане в дългосрочен план. Също така, доказан е неговият ефект срещу високите нива на кръвна захар.

Ако сте подложени на силен стрес, страдате от безсъние или, пък, личните ви проблеми нямат край, то пробвайте да редуцирате това напрежение с африканския чай. Установено е, че лековитата напитка има седативен ефект върху нервната ни система, благодарение на който се редуцира психическото напрежение.

Препоръчва се и за хора, страдащи от алергии е сенна хрема, както и за превенция към астматични пристъпи, при страдащите от тежкото заболяване.