Косата е най-добрият аксесоар на жената. Всяка дама знае, че когато косата ѝ е добре изглеждаща, самочувствието ни се повдига се чувстваме добре.

Красивата коса е здравата коса. Много са факторите, които вредят на здравето на косата ни и един от тях е накъсването на косата.

Затова е важно да сме наясно с причините за този проблем, за да можем да се справим с накъсването на косата.

1. Стресът

Отдавна е известно, че стресовите ситуации се отразяват и на косата. Най-често тази връзка се прави с побеляването на космите ни.

Оказва се обаче, че при напрегнати и тревожни моменти, клетките в скалпа освобождават невротрансмитери, отключващи тежка възпалителна каскада от реакции. В резултат на това, се нарушава косменият жизнен цикъл. Понякога, причината се крие и в промяната на навиците ни, когато сме подложени на стрес – все пак, когато човек е стресиран, външният вид и грижата остават на заден план.

2. Прекалената грижа за косата

Както липсата на грижа за косата, така и прекаленото третиране и стилизиране на прическата ни, могат да увредят структурата на косъма. Повечето уреди за стилизиране на косата, като преса и маша, например, редуцират естествената влажност на косъма и премахват мазнините, които подхранват косъма. Така косата започва да изтънява и да се „чупи“.

Като прибавим и десетките кремове, кристали, термозащитни спрейове и шампоани, косата ни наистина започва да страда, освен заради термичната обработка и заради химикалите в голяма част от продуктите.

3. Неблагоприятна диета и бързо сваляне на килограми

В стремежа си да имаме фина талия и по-малък размер на дрехите, забравяме за последиците от желанието за бързи резултати. Ако искате да влезнете във форма не забравяйте да си осигурявате достатъчно витамин В, витамин Е, желязо.

Храните, богати на омега-3, макар и някои от тях да са калорични, биха могли да допринесат за добрия външен вид на косата ни.

Храните, които са богати на витамин В и са добро допълнение към диетата, са: пилешко месо, банани, броколи, телешко и др. Сьомгата, скумрията и ядките са богати на витамин Е и омега-3.

Желязото се набавя, най-ефективно, чрез месото, но присъства и в тиквата и нейните семки, някои морски дарове, като миди, например и др.

Ако ограничите в голяма степен менюто си и изключите напълно някои хранителни групи, то освен, че ще загубите килограми, най-вероятно ще загубите и част от косата ви – има доказателствени проучвания, показващи връзката между косопада и нездравословното сваляне на тегло.

Много често, сухата и рядка коса е сред проявленията на някои хранителни разстройства.