Варикоцеле представлява разширение на вените на скротума – кожна торбичка, в която са разположени мъжките полови жлези – тестисите.

Състоянието е подобно на варикозните вени, които могат да се появят по краката.

То е честа причина за нарушаване на процеса на сперматогенезата и е свързано с влошаване на качеството на спермата поради занижените нива на сперматозоидите, което може да доведе до безплодие.

Въпреки това не винаги се засяга сперматогенезата. Състоянието може да предизвика свиване на тестисите.
В повечето случаи разширяването на вените прогресира.

За щастие, то се открива лесно и при повечето засегнати не е необходимо лечение. Ако обаче предизвиква някакви оплаквания, то може да бъде коригирано хирургично.

Какви са симптомите?

При повечето хора разширяването на вените на скротума не предизвиква никакви симптоми. Рядко може да се появи болка, която може да се:

• променя от лек дискомфорт – най-често усещане за тежест до много силно болезнено усещане;
• увеличава при стоене или продължително физическо натоварване;
• усилва и да предизвика сериозен дискомфорт, но за щастие продължава само 1 ден.

Болката отшумява, когато тялото е в легнало положение. С течение на времето разширените вени в скротума могат да се уголемят и да станат все по-видими.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Когато разширените вени в скротума не предизвикват симптоми, не е необходимо лечение. Те могат да бъдат открити при рутинен физикален преглед или при изследване на плодовитостта.

Въпреки това, ако усетите болка или подуване в скротума или установите някаква маса в него или имате проблеми с плодовитостта, свържете се с лекуващия си лекар.

Редица заболявания могат да предизвикват появата на необичайна маса в скроталната торба или болка в тестисите, някои от които изискват незабавно лечение.

Какви са причините?

Семенната връв осигурява кръвоснабдяването на тестисите. Не е известно какво причинява това разширяване на вените.

Някои учени са на мнение, че това се дължи на увреждане на клапите на вените в семенната връв и това е причина за непълното отичане на кръвта. След време задържането на кръвта, може да доведе до увреждане на тестисите и отслабване на оплодителните способности на мъжа.

Варикоцеле се образува най-често през пубертета. То обикновено се появява от лявата страна, най-вероятно поради позицията на лявата тестикуларна вена. Въпреки това разширена вена в единия тестис може да нарушаване на функцията и на двата.

Лечение на варикоцеле

Възможно е лечение да не е необходимо. Въпреки това ако разширените вени в скротума ви причиняват дискомфорт, атрофия на тестисите или безплодие или ако обмисляте асистирана репродукция, трябва да се подложите на операция за корекция на увредените вени.

Целта на операцията е да се изолират засегнатите вени и да се пренасочи кръвния поток към нормалните вени. В случаите на стерилитет при мъжете, лечение на разширените вени в скротума може да подобри оплодителните способности и дори напълно да излекува безплодието.

Въпреки че варикоцеле обикновено се развива в тийнейджърска възраст, изследванията показват че корекцията на вените на тази възраст водят до прогресивна атрофия на тестисите, болка и влошено качество на спермата.

Операциите за корекция на разширените вени в скротума са нискорискови, но все пак могат да доведат до следните усложнения:

• натрупване на течност около тестиса – хидроцеле;
• повторна поява на варикоцеле;
• увреждане на артерия;
Хирургическите методи за корекция на вените на скротума, които се прилагат са:
• отворена хирургия – извършва се в амбулаторни условия с обща или местна анестезия;
• лапароскопска хирургия;
• перкутанна емболизация;