Проучване от 2009 г. на университета на Калифорния заема, водещо място в групата научни изследвания, доказващи, че консумацията на високофруктозен сироп от царевица е най-бързият начин, по който човек може да увреди здравето си.

Вече е известно, че захарта в храната във всичките нейни безброй форми, има опустошително действие спрямо организма.

И фруктозата във всяка нейна форма, като например високофруктозен сироп от царевица и кристалната фруктоза са най-вредната форма на подслаждащо вещество, което може да навлезе в организма.

Фруктозата е евтин подсладител, който обикновено се добива от царевица и се използва в хиляди хранителни продукти и безалкохолни напитки.

Като според проучването от 2009 г. прекомерната консумация на фруктоза може да доведе до увреждане на метаболизма и води до ранни етапи на диабет и сърдечно заболяване.

Друго проучване на д-р Ричард Джонсън също сериозно допринася за изясняването на тази важна тема. В проведеното от него изследване, в продължение на 10 седмици, 16 доброволци били поставени на специален хранителен режим, включващ високи нива на фруктоза.

След края на периода се установило, че при всички са се образували нови мастни клетки около сърцето, черния дроб и други храносмилателни органи. Също се наблюдавали отклонения в храносмилателната функция, свързвани с диабет и сърдечно-съдови заболявания.

При друга доброволци на същата диета, но фруктозната захар е заменена с глюкозна не са наблюдавани такива отклонения. Фруктозата е основен фактор допринасящ за:

• Развитие на инсулинова резистентност и затлъстяване;
• Повишено кръвно налягане;
• Завишени нива на триглециридите и на холестерола с ниска плътност;
• Изчерпване на витамините и минералите;
• Сърдечно-съдови заболявания, отклонения във функциите на черния дроб, рак, артрит и дори подагра;

Глюкозата е форма на енергия, която се използва от всяка клетка в тялото, всяка бактерия и в действителност от всяко живо същество на земята за производство на енергия.

Ако човек си набавя фруктоза, само от плодове и зеленчуци, от където тя всъщност произхожда, той ще консумира само по 15 гр. дневно, доста далеч от 73 гр., които стандартният юноша получава от подсладените напитки.

В плодовете и зеленчуците фруктозата е комбинирана с фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, които смекчават отрицателното за метаболизма въздействие.
Сама по себе си фруктозата не е вредна, но при излагането на големи количества от нея, тя става опасна.

ъществуват две причини това да е така:
• Човешкото тяло преработва фруктозата по много по различен от глюкозата начин. Целият неин метаболитен процес се осъществява в черния дроб.
• Повечето хора консумират фруктоза в много големи количества, което причина и за много тежките последици върху човешкото здраве.

Днес, 55 % от подсладителите, използвани в производството на храни и напитки се произвеждат от царевица,а източник на калории №1 е високофруктозният царевичен сироп.

И самите продукти, на които хората разчитат, за да отслабнат -като спазват диета, включваща храни с ниско съдържание на съдържание на мазнини – са най-високо съдържание на фруктоза.

Нещата се влошават, ако влакната са отстранени от тези преработени храни и те всъщност не притежават никаква хранителна стойност и съответно преминават без стомашно-чревния тракт, без да осигурят хранителни вещества от организма и съответно се отделят.

Но въпреки изследванията не е разумно да сочим високофруктозния царевичен сироп като единственият виновник за затлъстяването ни, а по-скоро трябва да потърсим причината в себе си.

Нужно да е консумират храни, чиято калоричност не надвишава 2000 килокалории дневно, ако не се извършват физически натоварвания, тъй като толкова изгаря човешкия организъм, за да поддържа функциите си.