Вътрешните хемороиди са патологично състояние, при което се развиват разширени вени в областта на ректума с образуване впоследствие на хемороидални възли.

Кога се налага операция при вътрешни хемороиди 

Тези възли се локализират непосредствено под лигавичния слой на дебелото черво вътре в неговия лумен.

Клиничната картина при това заболяване е представена от болков синдром в областта на ануса, кървене, изпадане на възли и т.н.

При своевременна диагностика и правилно назначено лечение това състояние е с благоприятна прогноза. Най-опасни усложнения са тромбоза на ректалните вени, прищипване на изпадналите възли, а също и изразено кръвотечение.

За да се избегнат усложнения се препоръчва още при първите оплаквания да се запише час при личния лекар, който дава направление за специалист. Така може да се назначи правилната терапия, която осигурява скорошно оздравяване.

Вътрешните хемороиди обикновено се развиват постепенно и са с хронично протичане. Според статистиката, се развиват при 4% от населението в зряла възраст, а с отчитане на смесените форми – около 6%.

Доста често този патологичен процес възниква при жените след раждането. Рискът е значително по-висок в случай, ако жената е раждала нееднократно.

В ректума нервните окончания са малко и често това заболяване в началните стадии болестта протича безсимптомно, в тази връзка повечето хора търсят медицинска помощ вече в напреднал стадий.

Предразполагащи фактори за вътрешни хемороиди

Един от най-важните предразполагащи фактори за възникване на тази болест е наследствената предразположеност. В процеса на ембриогенеза в областта на дисталния отдел се залагат увеличени кавернозни образувания.

При наличие на предразполагащи фактори тези образувания могат да се увеличат с изместване впоследствие в дистално направление.

Най-често вътрешните хемороиди се формират при заседнал начин на живот.

На фона на ниското ниво на физическа активност в областта на венозния сплит на ректума започва да се отлага кръв, което предизвиква разширени вени.

Често седналото положение, вдигането на тежести, системния запек – всичко това се разглежда като предразполагащ фактор. Значим е приносът на неправилното хранене и прекаляването с пикантна и солена храна, злоупотреба с алкохол.

Тези фактори способстват за допълнително раздразнение на лигавиците и предизвикват неговото неправилно функциониране.

При жените най-често причина за вътрешни хемороиди е раждането. Наднормено тегло, тумори, локализиращи се в областта на малкия таз, също могат да доведат до влошаване на венозното кръвообращение.

Прекарани чревни инфекции често са като пусков механизъм за възникване на това заболяване.

Сред хората в напреднала възраст тази болест често е обусловена от атрофични изменения на мускулните влакна.

Основен принос във формирането на вътрешни хемороиди са фактори като слабост на венозната стена и повишение на налягането вътре в кръвоносните съдове.

Симптоми, възникващи при вътрешни хемороиди

В зависимост от съпътстващи клинични проявления се разграничават 4 степени на това заболяване.

При първа степен хемороидалните възли са с малки размери, поради което отсъстват каквито и да е симптоми.

Само в някои случаи при травмиране с твърди фекални маси може да възникне възпаление. Появява се умерена болезненост, усилваща се при дефекация. Понякога по тоалетната хартия или при изследване на фекални маси се установява кръв.

При втора степен се наблюдава увеличаване на хемороидалните възли на размери. Болният се оплаква от чувство за тежест и дискомфорт в областта на правото черво.

По време на физическо натоварване възлите излизат от ануса, но впоследствие самостоятелно се „прибират”. Болката става много по-честа, а кръвотечението придобива по-изразен характер.

На този етап могат да се присъединят симптоми, сигнализиращи за анемия.

Третият фаза се характеризира с изпадане на възлите, дори при минимално физическо натоварване. И престават самостоятелно да се връщат, и се налага да им се помага с ръце.

При четвърта фаза връщането на изпадналите възли с ръце вече не е възможно. Основен симптом е интензивната и постоянна болка.

Лечение и профилактика на развитие на вътрешни хемороиди

При първа и втора степен хемороиди се назначава електрокоагулация или склеротерапия. Трета и четвърта степен са показание за по-радикални мерки – изрязване на разширените вени или хирургично привързване.

От лекарствените препарати се използват обезболяващи, средства, насочени към предотвратяване на образуването на тромби, венозни тоници.