Има една стара поговорка: „Закуската си изяж сам, обяда сподели с приятеля си, а вечерята дай на врага си”. Много хора обаче правят точно обратното, което е абсолютно погрешен метод на хранене тогава, когато искате да отслабнете. Пропускането на закуската е във ваша вреда, ако желаете да запазите енергията си през целия ден и наред с това да бъдете в добра ментална кондиция. Когато се събудите, сте прекарали 8 часа без да приемате каквато и да е храна, тялото ви отчаяно се нуждае от хранителни вещества и мозъкът ви има нужда от глюкоза, за да може да функционира пълноценно. В случаите когато пропуснете закуската и не се храните сутрин, ви поставя в ситуация, която може да доведе до доста сериозни проблеми по различен начин. При все това проучване показва, че около 40% от американците не закусват сутрин и много деца тръгват за училище без да хапнали закуската си.

Вероятността за качване на наднормено тегло и затлъстяване е до четири пъти по-голяма при хората, които пропускат закуската в сравнение с тези, които хапват нещо сутрин. Точно така, ако не закусвате, ще бъдете по-дебели. Безброй проучвания през годините доказват, че липсата на закуска сутрин оказва негативен ефект на поведението и менталните способности на учениците. Тези от тях, които са закусвали, показват значително по-добри резултати по математика и четене, както и по-добра памет. За разлика от тях децата, които отиват на училище без закуска има по-голям процент проблемно поведение включително сбивания, кражба на вещи, проблеми и пререкания с учителите и несъобразяване с нормите и правилата в училище.

Вероятността да приемат здравословната доза от витамини и минерали е много по-голяма при хората, които закусват сутрин, в сравнение с тези, които не го правят. В едно изследване, публикувано в журнала на Американския колеж по хранене, изследователите откриват, че хората, които приемат здравословна закуска, съдържаща повече от една четвърт от дневните им калории, приемат по-голяма доза жизнено важни витамини и минерали и нивото на холестерол в кръвта им е значително по-ниско.

Една богата на протеини закуска означава, че ще имате постоянен източник на енергия през цялата сутрин. Протеините засищат за по-дълго в сравнение с въглехидратите и така е по-малко вероятно да огладнеете малко след като сте закусвали. Също така вероятността да преядете на обяд не е никак голяма и няма да озвереете от глад и да се нахвърлите върху първата попаднала пред очите ви нездравословна храна. По-високото количество протеини, приети на закуска, ускоряват метаболизма и така ви помагат да запазите теглото си в здравословни граници. При едно от изследванията високопротеиновата закуска повишава метаболизма на здрави млади жени с шокиращите 100%.

Добавянето на протеини към традиционната въглехидратна закуска определено има своите доказани предимства, но това разбира се не означава, че трябва да приемете 1000 калории само от бекон. Една трета от закуската ви трябва да бъде съставена от леки протеини, а останалото от хранителни мазнини и въглехидрати. Ето някои предложения.

Яйца: те са пълни с протеини и други хранителни вещества, които са изключително полезни за мозъка и сърцето.

Кисело мляко: то съдържа активни култури и е богато на протеини. Можете да закусите с една кофичка пълномаслено кисело мляко, като добавите към него малко ядки или свежи плодове.

Сандвич с фъстъчено масло: комбинацията от пълнозърнест хляб и натурално фъстъчено или бадемово масло е прекрасен начин да закусите.