Повечето хора, които тренират или са се опитвали по различни начини да влезнат във форма, може би, са се запитвали дали е възможно да се сбогуват с излишните килограми, разчитайки само на тренировки? Обикновено тези въпроси си задаваме, когато ни се иска да си хапнем повече и да не се лишаваме от десерти и снаксове ?

Днес ще се опитаме да разбуним някои митове и да отговорим на някои от най-често задаваните въпроси.

Как всъщност отслабваме

Каквито и диети и режими да спазвате, в крайна сметка, нещата опират до дефицитът на калории. Разбира се, ако гледаме от здравословна гледна точка, не е едно и също дали ще изядете 300 калории под формата на плодове или под формата на торта.

Ако обаче се интересуваме основно от цифрите на кантара и от размера на дрехите, то това, с което трябва да се съобразяваме са калориите и съотношението на макронутриентите в храната.

Проучвания показват, че най-често хората не могат да свалят килограми, поради факта, че не проследяват калорийната стойност на храната, която консумират.

Освен чрез построяването на подходящ хранителен режим, калориен дефицит  се създава и чрез физическа активност. Тоест, за да сваляте килограми вие трябва да изгаряте повече калории, отколкото сте приели.

И тук идва въпросът – възможно ли е да приемам много калории и да успея да ги изгоря чрез тренировки?

И големият въпрос…ще отслабна ли ако тренирам много и си хапвам много

Ще започнем с информация за това колко калории се изгарят при различните тренировки:

*за човек около 70 кг*

- За 1 час леко колоездене – около 420 ккал

- 30 минути бягане на пътека със скорост 18 км/ч на малък наклон – до 400 ккал

- 30 минути плуване – между 200 и 440 ккал

- 30-минутна тренировка с тежести – между 90 и 135 ккал

Както виждате повечето от тези физически дейности, могат да ни лишат от доста калории. С храната обаче ние можем много лесно да погълнем доста повече калории. Например, в 100 гр бадеми се съдържат 578 ккал, в 100 мл уиски се съдържат 250 ккал, а една порция пържени картофи може да достигне до цели 600 ккал.

Както виждате, калории се изяждат много по-лесно, отколкото се горят. Затова ѝ е по-лесно и ефективно да заменим пържените картофи с печени без мазнина, а вместо 100 гр бадеми, да се заситим с 20 гр и да добавим една ябълка.

Разбира се, ако пожелаете може да изгорите изядените чипсове и сладки, но това би било много трудно за ежедневието.

Затова, заложете на по-малки порции и по-приятни тренировки!