Левзеята е билка, за която, най-вероятно, повечето от вас са чували като съставка на някое лекарство, рекламирано по телевизията. Тя обаче произлиза от преди стотици години, когато хората са търсили помощ в билките, за да се лекуват.

Левзеята е богата на много полезни вещества, затова днешната статия ще посветим на нея.

Какви вещества се съдържат в левзеята

В красивото растение са открити витамин С, смолисти и етерични вещества, танини, инулин. Инулинът е вид разтворима фибра и има много полезни свойства за организма.

Танините, пък, са клас полифенолни биомолекули, чиито основни свойства са свързани със свързването и утаяването на протеините, като влияят върху питателните качества на билката и продуктите, приготвяни от нея.

Как влияе левзеята върху организма ни

Левзеята от години е популярна сред спортистите, тъй като има свойството да стимулира нервната система и подобрява издръжливостта при тежки тренировки. При редовна употреба, билката помага за стимулиране на когнитивните способности, като подобрява мисловната дейност.

Може би, най-известното ѝ свойство, обаче е свързано със защитата на имунната система. Билката стимулира имунната система и предпазва организма от влиянието на патогени.

Билката помага и срещу стрес. Има доказателства, че левзеята действа успокоително. Някои проучвания показват, че редовната консумация на чай от левзея може да подобри симптомите на хора, страдащи от клинична депресия.

Красивото растение помага и срещу алергии, като намалява риска от проявата на алергични реакции, особено в пролетния сезон. Също така, облекчава алергичните пристъпи.

Левзеята се счита, като полезна и за хора страдащи от диабет, тъй като контролира нивата на кръвната захар. В миналото се е смятало, че левзеята помага и при импотентност, но няма категорични доказателства за тези свойства.

Билката се препоръчва и за жени в периода на менопаузата, като действа успокояващо и облекчава топлите и студените вълни.

Ако се опитвате да свалите килограми, то е добре да внимавате с консумацията на продукти с левзея, тъй като може да повиши апетита. Това свойство, от друга страна, може да е от полза за хора, които искат да покачат килограми и да укрепят организма си.

Противопоказания

Левзеята не се препоръчва за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и, особено, за страдащите от хипертония.

Как се приема

За да приготвите отвара от билка левзея, ще са ви необходими:

  • 1 литър студена вода;
  • 3 с. л. изсушена левзея

Сложете билката във вода и я оставете да престои за една нощ. Пийте по 1 с. л. от отварата по 3 пъти на ден за период от около месец.

Можете да си закупите и различни продукти, като е добре да се консултирате с фармацевт.