Ако досега анорексията и булемията бяха най-нашумелият проблем, засягащ теглото, в последно време една нова тенденция набира пълна скорост.

Преяждането заема доста важна роля в хранителните разстройства, защото все повече и повече хора започват да преяждат и в следствие получават различен вид разстройства, а най-лошото е, че повечето от тях не се усещат и следователно не могат да се контролират.

Преяждането е вид разстройство, също толкова сериозно като анорексията, защото при него не сте в състояние да контролирате теглото си.

Учените работят над различни версии защо човечеството се сблъсква с този проблем, но краен отговор все още няма. Засега се разглеждат само различни теории, обясняващи защо се стига до проблем от такова естество.

Според някои учени всичко това е заради света, в който живеем, цялата тази динамика, напрежение и стрес са пагубни за организма и повечето хора решават проблема си с неконтролирано ядене на неограничени количества храна.

Преяждането засяга всички раси, както и 2-та пола по равно или иначе казано не е болестно състояние, към което само определени хора да са уязвими.

Но какво точно разбирате, когато става дума за преяждане? Стомахът ви да се подуе леко по Коледа?

Ако сте останали с такива впечатления, знайте, че те са напълно погрешни, защото тук говорим за болестно състояние, а не за едно парче сладкиш повече.

Доказано е, че има хора, публични личности, които отглат важни свои делови срещи, само и само, за да се скрият някъде и да ядат, колкото и странно да звучи това.

Преяждането наистина е нашумял проблем, който е доста сериозен. Вярно, не е неизлечима болест, но има хора, които не могат да си наложат самоконтрол и в резултат тялото им страда от дълги процеси на глад и внезапно презасищане.

За разлика от анорексията и булимията, при преяждането хората могат да бъдат както твърде слаби, така и с наднормено тегло.

Моника Селеш, известна спортистка, открива през 2009 г., че има склонност към преяждане и неконтролируем апетит.

Тя споделя, че това й пречело адски много в личен план, защото всичко, за което е мислила е било храна.

„Кръшках от тренировки, а това е фатално за човек, който чрез спорт си вади хляба.”

„И всичко това само и само, защото страдах от склонност към преяждане и постоянно се оглеждах за храна.

Това ми навреди много в личен план, а освен това приятелите ми се отдръпнаха от мен и разочаровах семейството си, защото постоянно отлагах срещите и задълженията си, за да мога да ям.

Отне ми много време, за да се съвзема и да изчистя всички грешки, след като бях разочаровала треньорите, спонсорите и най-важното – приятелите си” – споделя спортистката.

Преяждането и постоянната мания за храна е наистина нещо, на което трябва да му бъде обърнато по-сериозно внимание.

Консултирайте се с вашия личен лекар и посетете диетолог, за да избегнете такъв проблем.

Те ще ви кажат какво липсва в диетата ви, от какви вещества организмът ви се нуждае и защо имате склонност да се храните обилно през по-голямата част от времето.

Най-често този проблем възниква, когато индивидът е поставен под голям стрес, не се храни редовно, в правилните количества и правилната за неговите физични потребности храна.