Циститът е неприятно заболяване, което може да развали дългоочакваната ви лятна почивка. Как да не допуснете такава неприятност – четете в Lechenie.bg
Болки в областта на пикочния мехур, честите позиви за уриниране и повишената температура – това са първите симптоми, по които циститът може да бъде разпознат.

Това заболяване се лекува сравнително бързо с един курс медикаменти, но за съжаление най-често от него хората боледуват през лятото. Циститът може да развали дългоочакваният ви отдих, например ваканцията на курорт.

Ако пък се сблъскате с този проблем на някое екзотично място, където няма обичайните за българите лекарства.

Профилактика без отпуска

Циститът, както неведнъж сме посочвали, е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. От заболяването страдат предимно момичета и жена, затова най-често причина за тази инфекция са инфекциите.

Особеностите в анатомичната структура на женския организъм позволяват на патогенните бактерии много лесно да проникват в пикочния мехур, предизвиквайки възпалителен процес.

Инфекциите биват „подпомагани“ от отслабването на имунитета на организма, недостигът на витамини, преохлаждането, преумората, а също и нарушаването на елементарните правила за лична хигиена.

Затова от цистит човек може много да се разболее именно по време на лятната си почивка на курорт – със смяната на обичайния ритъм на живот имунитетът отслабва, а пи продължителните пътувания или полети невинаги има възможност за съблюдаване на хигиенните правила в пълна степен.

Ситуацията се усложнява и от продължителното къпане в прохладна вода, тоест с температура между 20 и 22 градуса. Поне към настоящия момент при почивка на родното Черноморие този рисков фактор не е налице, тъй като температурата на морската вода е между 25 и 26 градуса.

Накрая, раздразнение на лигавицата на пикочния мехур може да се предизвика дори и от необичайната храна, на която е много трудно човек да устои особено зад граница.

Нужно ли е да се споменава, че покрай физическия дискомфорт – болки, парене, режещи болки при уриниране жената изпитва и психологическо неудобство – постоянно чувство на тревога, необходимост от често посещаване на тоалетна, лошо настроение, раздразнителност.

И като следствие – умора и раздразнителност. Това ли очакваме от отпуската си?

От остър към хроничен

За да не превърнете отпускът в мъчение, е най-добре навреме да предотвратите заболяването и да избягвате рисковите фактори – планирайте как и къде ще прекарате отпуската си от по-рано и подгответе организма си.

Също така е важно да не се отпускате прекалено що се отнася до кулинарните изкушения, когато пристигнете в летния курорт. По-добре е да консумирате необичайния за вашия организъм храна умерено.

На плажа задължително се сяда или съответно ляга на хавлия, която вие си носите или се постила на шезлонг. Също така лекарите предупреждават, че къпането в студена вода е опасно за здравето, но както бе посочено по-горе, засега такава опасност няма, тъй като морската вода е доста топла.

И все пак къпането в студена вода бива последвано не само от цистит, но и от възпаление на белите дробове, мускулни спазми, които са много опасни, особено при големи дълбочини.

Но ако неприятното заболяване все пак ви е застигнало – най-добре е да отлагате посещението при уролог. Курсът на лечение при възпаление на пикочния мехур не е дълъг, но ако изпуснете момента или провеждате самолечение, заболяването ще премине в хронична форма и ще се възвръща отново и отново.