Представете си ситуация – отивате в спешен кабинет с фрактура, медицинската сестра ви бие инжекция със стволови клетки и счупената кост зараства буквално пред очите ви.

Засега това е възможно само във въображението ни, макар и голяма част от технологиите за мигновеното лечение на фрактури вече да са разработени.

Инжекции стволови клетки – мигновено лечение на фрактури

Най-трудното е било – да не се позволи на клетките в състава на инжекцията да загинат предварително, още в етапа на инжектиране в организма.

Учени от Университета на Британска Колумбия – Канада, разработиха платформа за микрофлуиди, която може да образува капки устойчив клетъчен микрогел. В един чип протичат всички необходими процеси – от образуване на капки до тяхното отделяне.

За да се избегне слепване на клетки в процеса на формиране на капките микрогел, преди смесване с желатинов метакрилат – среда за растеж, клетките се обработват с говежди серумен албумин и се смесват с магнитен миксер.

След това протича фотосмесване и частиците гел постъпват в блока за филтрация на същото устройство, където бавно се отделя мазнина. Жизнеспособността на клетките в капсули е около 85% дневно и се поддържа 5 дни.

Разработчиците твърдят, че с новия метод могат да възстановят всичко – от фрактури на кости до скъсани връзки, и с усъвършенстване на технологията, дори могат да се ремонтират цели органи.

Екипът изследователи вече планират следващата стъпка, която ще се състои във „вграждането” в микрогела на различни видове стволови клетки-предшественици, заедно с растежни фактори.

Идеята се състои в това, че първичните клетки ще се трансформират в нужния тип тъкани веднага след инжекцията.

Новата технология спестява милиони левове на НОИ

Проучването изглежда наистина обещаващо – ще спомогне да се сложи край на продължителното стоене с гипс или друг материал за обездвижване на крайниците при счупване. Ще могат да се спестят милиони левове от болнични, които се дават при фрактура.

В зависимост от възрастта на пациента с фрактура, както и от нейната тежест, особено ако се извършва физически труд, е необходим болничен от около месец. И това само при леки фрактури, а ако са по-тежки, може да е необходимо много повече време за възстановяване.