Вдлъбнато зърно на гърдата - причини, методи за лечение и възможност за кърмене
Полезно

Около 3% от жените имат специфична структура на млечната жлеза или вдлъбнато зърно, специфика на женските гърди, когато зърното е на практика невидимо.

Подобен козметичен дефект може сериозно да повлияе на самочувствието, увереността в себе си, а също и да доведе до отказ от кърмене.

Каква е причината за това явление, има ли методи за корекция по консервативен и оперативен път, ако бъдеща майка с подобно структура на гърдата реши да кърми бебето?

Каква е причината за специфичната структура при вдлъбнато зърно на гърдата?

Това е доста разпространен проблем. Синдромът на вдлъбнатото зърно може да бъде вродена особеност или да се развива, вследствие на някои заболявания на гърдите.

• Много често тази патология се предава по наследство. Аномалията на развитие на съединителната тъкан също е причина за вродена инверсия на зърното.

• Вдлъбнато зърно, възникващо при жени с принципно здрави гърди, най-често се дължи на носене на твърде тясно бельо с неправилна форма. Натискът на сутиена към гърдата може да доведе до подобен дефект.

• Травмите, механичните увреждания на гърдата също могат да бъдат причина за развитие на синдром на вдлъбнатото зърно.

Туморни образования, изкривяващи формата на млечната жлеза, възпалителните заболявания на тъканите на гърдата, изменения вътре в протоците и т.н.

За откриването на причината, вида на синдрома и възможните методи на лечение и корекция е необходима консултация и изследване при мамолог.

Ако зърното потъва бързо, това е признак на възникнало възпаление. В този случай пациентката се нуждае от задължителна и спешна консултация при мамолог.

Кърмене при синдром на вдлъбнато зърно

Митът, че кърменето е изключително трудно или дори невъзможно при жени с плоски или вдлъбнати зърна, вече толкова здраво се е вкоренил, че дори и медицинските работници повярваха в него. 

Подобна, наистина препятстваща кърменето патология се среща изключително рядко и обикновено се съпровожда със заболявания на млечната жлеза или нарушения при развитието на организма.

Първо у жената се посява неувереност в нейните възможности да кърми бебето. След това тази увереност се подгрява от съветите на добри хора, които я призовават да не мъчи детето и себе си.

Затова когато се сблъска с първите трудности на кърменето, които имат всички млади майки, младата майка се предава и детето минава на изкуствено хранене.

Не вреди ли хирургичната корекция на кърменето?

В арсенала на пластичната хирургия има няколко метода за разрешаване на проблема. Ако жената планира кърмене, хирургична корекция не трябва да се провежда, за да се изключи риска от нарушаване на целостта на млечните протоци.

Ако планове за кърмене няма, операцията се провежда по метода на изрязване на съединителната тъкан и освобождаване на зърното.

Във възстановителния период следва да има въздържане от физическа активност, посещение на сауни, басейни.

В първите дни на възстановяване след операцията са възможни синини, понижаване на чувствителността на зърното, оток на тъканите на млечната жлеза.

Кърмене е възможно винаги, дори и ако гърдите са плоски или вдлъбнати.

Какво трябва да знае всяка майка, срещнала се с този проблем?

• Самото зърно не участва в акта на сучене, тъй като бебето със своя език изцежда млечните синуси, разположени в областта на ареола – кръгчето около зърното.

• При правилно захапване на гърдата зърното се разполага в устата на детето на нивото на мекото небце.

• Засукването на гърдата при плоско или вдлъбнато зърно е трудно на първо време, но повечето бебета се приспособяват към това.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.59 56

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg