Ароматизатори в храната - вкус на удоволствие или опасност
Полезно

Всички обичаме да похапваме вкусно, затова при избор на хранителни продукти често поставяме на първо място техните вкусови качества.

И не се замисляме какво осигурява наситения вкус и аромат на едни или други храни.

Защо, например, колбасите, приготвени у дома, значително отстъпват по вкус на храните в магазина?

Отговорът на този въпрос е много лесен – съвременната хранителна промишленост използва огромен брой различни добавки, които усилват вкуса, за увеличаване на плътността на храната и т.н.

Ароматизаторите са едни от най-търсените такива добавки, които се използват на практика навсякъде.

Какви са хранителните ароматизатори и представляват ли те някаква опасност за здравето?

За какво са хранителните ароматизатори и защо са ни нужни?

Това са специални добавки, които насищат хранителните продукти с един или друг нов вкус или усилват вече съществуващия.

Пресните храни са с изразен естествен вкус и аромат, който се губи в процеса на преработка. За попълване на вкусовите качества на храните се използват такива специални вещества.

Днес съществуват различни видове хранителни добавки, отличаващи се по област на приложение, цена, технология на производство и ниво на вреда за здравето на човека, употребяващ ги редовно.

Общоприетата класификация на хранителните ароматизатори предлага разделянето им на натурални, идентични натурални и изкуствени.

Да разгледаме по-подробно всеки от тях:

• Изхождайки от тяхното название, натуралните ароматизатори трябва да се произвеждат от натурална суровина чрез физическо въздействие върху нея.

Този вид хранителни добавки се получават посредством пресоване, дестилация или екстракт от натурална суровина.

• Ароматизатори, идентични на натуралните – това са вещества, притежаващи същият състав, както и натуралните добавки, но получени не по физически път, а в лабораторни условия.

Например, за да се получи ароматизатор на червена боровинка, идентичен на натуралния се смесват масло от портокал, бук и лавандула.

В резултат се получава натурален ароматизатор, по своите свойства идентичен на избрания аналог, но нямащ нищо общо с него.

• Изкуствени ароматизатори – добавки, представляващи вкусоароматни съединения, получени в лабораторни условия.

Обикновено, вкусовете и ароматите, приготвени с използването на такива вещества, нямат аналог в природата.

От изброените по-горе определения става ясно, че абсолютно безопасни за здравето на човека могат да бъдат само тези хранителни ароматизатори, които са получени от натурални суровини.

Например, естественият ароматизатор на лука може да се произвежда чрез изпаряване или дестилация на сока, изцеден от зеленчук.

Вредни ли са ароматизаторите за здравето?

Потенциалната вреда за здравето от ароматизаторите, идентични на натуралните и от изкуствените е причина за безкрайни спорове между химици и лекари.

Последните твърдят, че ароматизаторите могат да навредят на човешкия организъм осезаемо, но не веднага.

В повечето продукти, които ежедневно употребяваме, има ароматизатори и почти не е възможно да избегне постъпването им в организма.

С години се наблюдават косвени признаци на влиянието на ароматизаторите.

Към според някои учени се отнасят:

• Увеличаване на броя деца и възрастни, страдащи от затлъстяване;
• Нарастване на заболеваемостта от синдром на хронична умора и депресия;
• Увеличаване на децата, страдащи от аутизъм;
• Понижаване на средната възраст, при която се развива болест на Алцхаймер и др.;

Следва да се отбележи, че ароматизаторите са единствената хранителна добавка, състава на която обикновеният потребител не може да установи.

Така например, ароматизаторите, идентични на натуралните могат да съдържат множество вредни за здравето химически вещества.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 167

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg