Американски учени установиха, че хората на средна възраст, които страдат от захарен диабет, много по-често развиват когнитивни дисфункции и способностите им за запаметяване отслабват през следващите 20 години в сравнение с тези с нормално саморегулиращи се нива на кръвната захар.

Резултатите от проведено изследване са публикувани наскоро в списание „Annals of Internal Medicine“.

Учените използвали данни от проучването ARIC, в което се проследява здравословното състояние на почти 15 800 души във възрастовия диапазон от 48 до 67 години в периода от 1987 г. до 2013 г.

В резултат на това било установено, че при хората с неправилно контролиран диабет отслабването на когнитивните функции се срещало 19% по-често.

Също така слабо намаляване на познавателните функции било характерно за хората с добре контролиран диабет и тези в състояние на преддиабет.

Поставената диагноза диабет се определя от лекарите на самите участници, от употребяваните от тях лекарства за нормализиране на кръвната захар или от нива на хемоглобина A1c (HbA1c) 6.5% или повече.

Недиагностицираният диабет, преддиабетното състояние и доколко е бил контролиран диабетът се определяло въз основа само на нивата на хемоглобин A1c (HbA1c).

Въз основа на резултатите от изследването, учените достигат до извода, че захарният диабет ускорява нормалният процес на стареене на мозъка средно с 5 години.

Например, отслабването на познавателните функции и паметта на 60-годишен диабетик е сравнимо с това на 65-годишен човек, който не страда от захарен диабет.

Вече е известно, че наднорменото тегло и затлъстяването значително увеличават вероятността от развитие на диабет тип 2.

Елизабет Селвин от училището за обществено здраве към университета „Джон Хопкинс“ - един от учените, ръководещи изследването въз основа на получените резултатите направи следното заключение – „Ако искате да имате бистър ум на 70-годишна възраст, е необходимо правилно хранене и активен начин на живот още от 50-годишна възраст“.

И ако се положат по-големи усилия за контрол и превенция на диабета, това ще спомогне за предотвратяването или задържането на развитието на старческото слабоумие при много хора.