Въпреки всички постижения на съвременната фармакология, лекарствените препарати – далеч не са единствения начин за справяне с досадната констипация.

Учените успяха да разработят нов начин за лечение на запек, при който не се налага прием на медикаменти. Той се основава на простите физични закони на човешкото тяло.

Изследователите създали специална капсула, която се приема перорално и започва да вибрира, когато преминава през червата на пациента.

Според данните от наскоро проведено проучване, тази виброкапсула ускорява с цели два пъти съкращенията на гладката мускулатура на червата при хора, страдащи от хроничен запек и от синдрома на раздразненото дебело черво.

Капсулата започва да вибрира 6-8 часа след нейния прием. Вибрациите стимулират червата, като предизвикват съкращаването на тяхната гладка мускулатура, а това спомага за отстраняването на причината за констипацията.

Въпреки повсеместното използване на лекарствени препарати срещу запек, около 50% от пациентите остават недоволни от проведеното лечение.

Това се дължи основно на страничните ефекти на тези медикаменти, както и от необходимостта те да се приемат дълго време.

Освен това в много от случаите, медикаментозната терапия не е ефективна, тъй като червата „привикват“ на използваните лекарствени препарати, а и с течение на времето се увреждат и техните нерви, което допълнително влошава състоянието на страдащите от запек.

В медицински център в Тел Авив бил проведен експеримент, ръководен от д-р Ишай Рон. 26 пациенти приемали виброкапсулата 2 пъти седмично. През цялото време на проучването те си водили детайлен дневник.

Преди изследването всички участници се въздържали от прием на слабителни.

При всички пациенти, приемащи виброкапсулите, било установено облекчаване на симптомите на запека, включително изчезнало и усещането за непълно изпразване на червата. Не били отбелязани странични ефекти от приема на капсулите.

Хроничният запек е често срещането състояние. От него страда около 15% от населението на САЩ, за България не се води точна статистика.

Но в България хората се движат повече и това процентно съотношение би трябвало да е по-малко, отколкото в САЩ.  Симптомите на констипацията са причина за множество неразположения и значително влошаване на качеството на живот на човека.

Доктор Рон посочва, че медикаментозната терапия повече вреди, отколкото да носи облекчение на хората, страдащи от хронична констипация.

С прилагането на новия метод на лечение могат да се избегнат страничните ефекти от употребата на слабителни като метеоризъм и нарушения на водно-солевия баланс на организма.

Доктор Рон също добавя, че планира да проведе по-мащабно изследване, за да потвърди ефективността на използването на виброкапсулите.

Ето как неочаквано напредването на технологиите спомага за намирането на решения на сложни медицински проблеми и дава възможност на много хора да започнат отново да водят пълноценен живот.