Във всеки грипен сезон, който започва през октомври и има пикове през януари и февруари, поне 20 на сто от населението се разболява.

Това може да доведе до сериозни, дори смъртоносни усложнения, да не говорим за общия ужас като треска, втрисане, кашлица, хрема и болки в тялото.

Всички знаем как протича грипът, затова е просто невероятно, че все още има много митове и слухове за тази инфекция.

Макар специалистите да не предвиждат по-тежка грипна епидемия, отколкото в предишни години, добре е да знаем истината за страховитите вируси и как можем да се предпазим от тях.

Ето най-популярните митове за грипа:

1. Мога да хвана грип от ваксина

Не, не може, наистина. Този дългогодишен слух просто няма да умре, без значение колко често експерти го развенчават. "Ваксината срещу грип е направена с мъртви вирусни частици, и тъй като вирусът не е жив, той не може да ви зарази," обяснява д-р Холи Филипс, интернист в Ню Йорк.

Версията на носната спрей-ваксина съдържа омаломощени вируси, които също не могат да ви разболеят. Тази ваксина се нуждае от 2 седмици в тялото ви, за да се образуват антитела и да бъдете защитени от грип.

2. Младите, здрави хора не бива за се притесняват от грипа

"Макар да е вярно, че грипът е най-опасен за децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания, той може да причини тежки симптоми при иначе здрави хора", казва д-р Филипс.

Ето защо и за тях се препоръчва да се ваксинират в началото на грипния сезон. Може да не сте в групата с рискови пациенти, но така ще се предпазите от предаване на вируса на най-уязвимите хора.

3. Грипът е придружен от стомашно-чревни симптоми

Колкото и да са тежки симптомите на грипа, дистресът на храносмилателната система рядко е сред тях. Понятието "стомашен грип" е разговорен термин, който се отнася към групата вируси, които основно предизвикват повръщане и диария, казва д-р Филипс.

"Тези вируси не са грип", казва тя. Разбира се, не е изключено грипът да доведе и до няякои стомашно-чревни проблеми - някои болни се оплакват от гадене и дори повръщане. Но само тези симптоми, без класическите белези на грипа, вероятно сте болни от нещо друго.

4. Противогрипната ваксина е забранена за бременни жени

Напротив, всички бременни жени трябва да се ваксинират възможно най-скоро. "Грипната ваксина е безопасна за бременни жени ", казва д-р Филипс. Бебетата, навършили 6 месеца, също могат да бъдат ваксинирани.

Според специалистите, приетата по време на бременност ваксина, защитава не само майката, но и бебето след раждането, тъй като се предава чрез кърмата.

Бременността предизвиква промени в имунната, сърдечно-съдовата и белодробните системи, които могат да повишат риска от усложнения при грип. "Треска с висока температура и тежки инфекции могат да доведат до сериозни усложнения на бременността и дори преждевременно раждане," казва д-р Филипс.

5. Можете да се предпазите от грип с често миене на ръцете

Не ни разбирайте погрешно, ние всички сме за измиване на ръцете с вода и сапун. Но това не е достатъчно, за да спре грипа. Вирусът се разпространява по въздушно-капков път чрез капчиците слюнка от заразен човек.

Инфекцията започва от 1 до 7 дни след заразяване. Капките слюнка могат да попаднат в носа, устата и очите, откъдето минават в кръвта.

Можете да пипнете грип чрез докосване на замърсени повърхности и после на лицето си, тъй като вирусът живее до 8 часа на въздуха. Така че си измийте ръцете с вода и сапун и избягвайте да докосвате очите, носа или устата.

Стойте на поне 6 метра разстояние от някой, който е болен от грип - това е максималното разстояние, на което могат да "пътуват" вирусите. Дезинфекцирайте общите части във вашия дом или на работното място, ако там е имало болен от грип човек.

6. Антибиотиците помагат при грип

Антибиотиците не действат върху грипните вируси, каквото и да казва вашето джипи. Действат антивирусните лекарства. Tамифлу е най-известният и е добър, но трябва да се вземе до 48 часа от първите симптоми.

Препоръчва се само на хора с висок риск от усложнения. Други лекарства, които могат да предложат облекчение, са редукторите като ибупрофен и парацетамол.

Най-доброто лечение обаче е да си останете у дома, да пиете много течности, като внимавате за сериозни усложнения.