От Университета на Пенсилвания твърдят, че високите хора са с повишен риск от развитие на предсърдно мъждене, което само по себе си повишава вероятността от инсулт, сърдечна недостатъчност и други тежки заболявания.

Предсърдното мъждене свързано с високия ръст

Екип изследователи анализира резултати от мащабно изследване за установяване на генетичните фактори, свързани с високия ръст. Общо в него вземат участие повече от 700 000 души.

Също са анализирани данни от друго изследване, в рамките на което се изучават генетичните варианти, свързани с повишен риск от развитие на предсърдно мъждене – в този проект участват повече от 500 000 души.

Сравнителен анализ показва, че всеки допълнителен инч или 2,54 см увеличава вероятността от развитие на предсърдно мъждене с 3% в сравнение със средния ръст от 170 см.

Тази зависимост остава изразена, дори след като са отчетени и други рискови фактори като болест на сърцето, диабет, високо кръвно и др.

Учените смятат, че измерването на ръста на пациента  би било полезно да се включи в инструментите за прогнозиране на риска от предсърдно мъждене.

Според тях е необходимо да се продължи изучаването на рисковите фактори на генетично ниво, тъй като това дава възможност за по-добро разбиране на механизмите на развитие на заболяването.

От какво зависи ръста и как това е свързано с предсърдно мъждене

Ръстът на човек до 80% се определя на генетично ниво, като дори има формула, която отразява прогнозирания ръст на дете, спрямо височината на двамата родители.

Момчетата растат повече и се приема за нормално, ако надминат на височина своя баща.

С подобряване на условията на живот всяко следващо поколение се приема за нормално да е по-високо от предходното.

За оптимален се приема ръстът от около 180-185 см, тъй като над тази височина обикновено възникват проблеми с гръбнака, различни видове дископатии и дискови хернии.

Що се отнася до по-голямата вероятност от предсърдното мъждене при по-високите хора, то се предполага, че може би сърдечният ритъм се нарушава, заради големия обем на тялото.